Aardappelziekten | Syngenta Nederland

You are here

Aardappelziekten

Bestrijding van aardappelziekten

Phytophthora

Het succes van de aardappelteelt staat of valt bij de controle op de aardappelplaag.De plaag levert al decennialang onderzoekstof op voor wetenschappers en landbouwspecialisten. Er werd intussen veel vooruitgang geboekt op het vlak van behandeling, kennis van de ziekte en ontwikkeling van doeltreffende fungiciden.

U als landbouwer moet op uw beurt de teelt optimaal verzorgen in alle weersomstandigheden en soms onder grote ziektedruk (vgl. 2012). Het is lastig om altijd preventief te handelen op basis van de waarschuwingssystemen. De angst om nieuwe haarden te ontdekken, hoe klein ook, is het grootst vanaf het begin van de bladgroei tot aan de volledige stabilisering van het loof. Wanneer de ziekte moet worden uitgeroeid, wordt dat gezien als een mislukking. Dit leidt ook tot een overconsumptie van  producten, en dat kunnen we beter vermijden.

Alternaria

De laatste jaren worden consumptieaardappelen steeds meer aangetast door Alternaria. Het ene ras is wat vatbaarder dan het andere. Alternaria ontwikkelt zich het best bij hogere temperaturen. En net zoals bij Phytophthora geldt: een bestrijding dient preventief te gebeuren, dus voorkom dat de ziekte uw gewas aantast.

Alternaria overleeft op loofresten en als sporen in de grond. De eerste symptomen van Alternaria zijn de scherp begrensde bruine tot bruin/zwarte bladvlekken. U ziet deze op de bovenkant van het blad. Later zijn in deze grotere vlekken de typische concentrische ringen zichtbaar. Onder gunstige omstandigheden kan deze ziekte zich razendsnel uitbreiden en sterft het blad vroegtijdig af, met een fors verlies in opbrengst en onderwatergewicht als gevolg.

Rhizoctonia, Zilverschurft en Zwarte Spikkel

In de teelt van tafelaardappelen kunnen Rhizoctonia, zilverschurft en zwarte spikkel de schilkwaliteit negatief beïnvloeden. Rhizoctonia heeft invloed op de maatsorteringen en kan knolmisvorming veroorzaken. Vroege aantasting van jonge knollen veroorzaken gaatjes die sterk lijken op die van ritnaalden.
 
Zilverschurft en Zwarte spikkel tasten de schil aan waardoor de kwaliteit van de aardappelen sterk terugloopt en de presentatie negatief wordt beïnvloed.