Adigor | Syngenta Nederland

You are here

Langere duurwerking door toevoeging van Adigor

Wat is Adigor?

Adigor is een adjuvant, een uniek toevoegmiddel, dat ervoor zorgt dat werkzame stoffen sneller en beter (dus meer) worden opgenomen in de plant. Adigor bestaat uit een veresterde koolzaadolie in combinatie met emulgatoren. Hoe deze combinatie werkt, is simpel uitgelegd:

  • De emulgatoren zorgen voor een optimale bevochtiging en spreiding van de spuitvloeistof op het blad.
  • De veresterde koolzaadolie maakt het mogelijk dat werkzame stoffen sneller en makkelijker in en door de waslaag van de plant dringen.

Het eindresultaat is de optelsom van beiden: meer werkzame stof in de plant, dus een betere en langere werking. Kortom: een betere benutting van de middelen die u spuit. Uiteraard geldt dit vooral voor de middelen die in het gewas worden opgenomen. Bij contactmiddelen die op het blad blijven liggen en niet in de plant worden opgenomen, zorgt Adigor alleen voor een betere verdeling op het blad.

Adigor zorgt ervoor dat de werkzame stoffen sneller en beter in de plant worden opgenomen

Langere duurwerking door toevoeging Adigor

Phytophthora voorkomen

Betere bescherming tegen nieuwe agressieve Phytophthora-stammen

In aardappelen wordt Phytophthora de laatste jaren gekenmerkt door de ontwikkeling van twee nieuw stammen, Geel 36 en Donkergroen 37 genoemd. Deze twee stammen zijn agressiever, ze ontwikkelen zich makkelijker en sneller. Om zeker onder zware druk problemen met Phytophthora te voorkomen is een betere en langere bescherming nodig.  Dit bereikt u door twee simpele maatregelen:

  • Gebruik altijd de maximale etiketdosering van het fungicide
  • Voeg Adigor® toe aan de spuitvloeistof (0,25-0,5 l/ 200 l spuitvloeistof)

Hiermee verlengt u onder kritische omstandigheden de duurwerking en kunt u makkelijker vasthouden aan een wekelijks schema. Uiteraard kunt u Adigor ook onder normale omstandigheden inzetten voor een extra duurwerking. 

Resultaten meerwaarde Adigor toevoeging bij  Phytophthora onder zware omstandigheden
Onderstaande grafiek laat de resultaten van een Phytophthora-proef in Lelystad zien. Om de toegevoegde waarde van Adigor (in vergelijking met een referentietoevoegmiddel) te onderbouwen, is het gewas dagelijks diverse keren natgemaakt om een extreem zware ziektedruk te verkrijgen. Het resultaat is overduidelijk: ten opzichte van onbespoten aardappelen geeft Revus® een goede werking. Maar onder deze zware omstandigheden in combinatie met de nieuwe agressieve stammen is een wekelijks schema te lang. Toevoeging van Adigor geeft flinke verbetering van de werking (ook ten opzichte van het referentietoevoegmiddel). Bij kritische omstandigheden kan hierdoor in de praktijk het spuitinterval worden opgerekt en kunt u gemakkelijker aan een wekelijks spuitschema vast houden. Voeg 0,25% (0,5 l per 200 l spuitvloeistof) Adigor toe aan bijvoorbeeld Revus 0,6 l/ha of uw gebruikelijke fungicide. Het geeft u meer zekerheid én meer rust in het spuitschema.

Zekerheid en voordeel voor u
Niets is zo duur als Phytophthora in uw gewas en in moeten grijpen met zware, dure curatieve schema’s. Dit dient u altijd te voorkomen. Het toevoegen van Adigor onder kritische omstandigheden, waarmee u de duurwerking van uw bespuiting verlengt, kost u per dag omgerekend geen extra geld. Anders gezegd: een 7-daags schema met Adigor ligt op hetzelfde prijsniveau als een 5-daags schema met alleen een Phytophthoramiddel zonder Adigor. Uiteraard is er het voordeel van minder bespuitingen, dus minder werk en meer zekerheid voor u als teler. Ook voor uw werkplanning is een wekelijk schema het meest praktisch. 

Naast aardappelen kan Adigor ook in andere gewassen worden ingezet. Dit kan ook in combinatie met bijv. herbiciden en insecticiden. 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Syngenta biedt diverse oplossingen die telers helpen hun bedrijfsvoering verantwoord te optimaliseren. Zie: www.syngenta.nl/stewardship. ®/TM Registered Trademark of a Syngenta Group Company.