Actualiteit in winterbloemkool | Syngenta Nederland

You are here

Actualiteit in winterbloemkool

Groentezaden
Marcastle winterbloemkool

Allereerst hoop ik dat iedereen gezond is en niet veel hinder ervaart door alle Coronaperikelen. Ondanks deze vervelende situatie gaat het werk gewoon door!

Het afgelopen winterbloemkoolseizoen is goed verlopen. De winter is zeer zacht en voldoende nat geweest waardoor de vroegste rassen het minst goed stonden, echter heeft dit geen grote problemen gegeven. Wel moest er hier en daar flink overbemest worden om er weer goede groei in te krijgen. 

Nadat de vroegste rassen geoogst waren was de kwaliteit van alle rassen goed met een hoge oogstpercentage. Door het aanhoudende droge weer uit het noordoosten bleven pieken in de oogst uit en moest er hier en daar nog flink beregend worden. Ook in Spanje was het vrij koel waardoor de oogst daar ook vrij gelijk verliep en de prijsvorming goed tot heel goed bleef.

Syngenta kan ook voor komend teeltseizoen 2020 – 2021 een aantal winterbloemkoolrassen aanbieden. Onder normale winteromstandigheden is een oogstplanning voor de winterbloemkolen mogelijk vanaf eind maart tot begin mei.

Marcastle

Hybride winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas en een redelijke zelfdekkendheid. Goede koolkwaliteit. Marcastle heeft een groeiduur van 245 tot 255 groeidagen vanaf het uitplanten en wordt normaal geoogst  eind maart/begin april.
Van Marcastle is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar

Marcher

Deze betrouwbare hybride heeft een groeikrachtig gewas en een prima herstellingsvermogen, een op-gerichte bladstand en een zeer goede zelfdekbaarheid. De kwaliteit van de kool is zeer goed, vast en wit. Marcher heeft een groeiduur van 255 tot 265 dagen vanaf het uitplanten. Dit ras heeft in het verleden bewezen onder alle groeiomstandigheden een zeer betrouwbare kwaliteit te leveren. Aanbevolen voor de oogst in de tweede helft van april.
Van Marcher is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar.

Mayhof (SGC6811) - NEW!

Hybride winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas en een redelijke zelfdekkendheid. Goede vaste koolkwaliteit. Mayhof is erg uniform in de oogst en heeft een groeiduur van 260 tot 270 groeidagen en valt in oogsttijd tussen Marcher en Aprista.
Van Mayhof is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar.

Aprista

Hybride winterbloemkool (cms) met een zeer sterk groeikrachtig gewas en een prima zelfdekkendheid. Zijn perfecte koolkwaliteit gecombineerd met de vastheid van de kool maken dit ras tot een welkome aanvulling in het winterbloemkool assortiment. Aprista heeft een groeiduur van 270 tot 280 groeidagen en valt in oogsttijd tussen Marcher en Mayfair.
Van Aprista is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar.

Mayfair

Mayfair heeft in de afgelopen jaren bewezen een meer oogstzekere winterbloemkoolhybride te zijn, die een goed ontwikkeld gewas heeft en zware vaste witte kolen produceert (ook bij warme weersomstandigheden in het voorjaar). Mayfair is sterk tegen de vorst en zeer goed zelfdekkend. De groeiduur bedraagt 280 tot 290 dagen vanaf het uitplanten. Aanbevolen voor de oogst eind april - begin mei.
Van Mayfair is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar.

Hebt u na het lezen van deze info nog vragen? Neem gerust contact op met onze expert Niels Botman!