Witte kool teelt: Vroeg begonnen is vaak half gewonnen. | Syngenta Nederland

You are here

Witte kool teelt: Vroeg begonnen is vaak half gewonnen.

Groentezaden
Sluitkoolveld

Dit jaar geen beurs of telersbijeenkomst waarbij we elkaar konden ontmoeten, even bijpraten of het glas heffen op het nieuwe jaar. Maar we hopen vooral dat de gezondheid van u en uw naasten goed is en blijft en dan halen we dit in de toekomst wel dubbel en dik in.

Het teeltseizoen in 2020 kende opnieuw zijn uitdagingen, zoals in verschillende andere gewassen ook te merken was. Vooral opnieuw thrips en de droogte van afgelopen seizoen speelde de witte kool teelt parten. Ook de vrije markt verloopt momenteel wat moeilijker maar laat ons positief zijn en er van uit gaan dat de situatie in de komende tijd zal herstellen. 

Of het areaal zal reageren op deze marktsituatie is nog wat vroeg om te stellen. Dat de rassenkeuze des te belangrijker wordt is wel al duidelijk. Tijd dus voor een goed voorbereide planning voor komend teeltseizoen!

Graag willen we dan ook ons huidige rassenaanbod nog even onder de aandacht brengen.
 

Vroege rassen

Vroeg begonnen is vaak half gewonnen. Spreiding van uw seizoen, verzekeren van de afzet maar ook product op ieder moment beschikbaar hebben voor de kopers blijft belangrijk bij witte kool. Sommige telers kiezen er voor om zo lang mogelijk te bewaren.
Andere telers, zoals ook in Nederland de trend is, kiezen er voor of zo vroeg mogelijk te starten met kolen vanuit nieuwe teelt. Beide hebben hun voor- en nadelen die voor elk bedrijf specifiek zijn. Voor beide segmenten hebben wij de geschikte rassen.

Wie vroeg wil beginnen oogsten kan starten met Kilacees. Een recent geïntroduceerd knolvoetresistent ras met sterke veldhoudbaarheid en goede koolkwaliteit.
Een van de vroegste rassen (+/-95 groeidagen) met toch een vaste stevige inwendige structuur. Ideaal dus voor verschillende afzetkanalen.

Elastor kan ook een mooie aanvulling zijn voor wie een ras zoekt na een voorteelt of met een snelle maar toch robuste groei. Elastor is de verbeterde versie van de reeds jaren gekende Factor. Een ras dat gemakkelijk doorgroeit tot 6st of zelfs 5- en 4st sorteringen na zo’n 125 groeidagen. Niet aangewezen voor de bewaring.

Flexibiliteit in de afzet

Vanaf het vroege najaar kan men bewaarrassen gaan telen, met verschillende plantdata. Wil u vroeg oogsten, en af land verkopen, dan kunnen ook bewaarrassen als Zenon, Prodikos en Storidor vele mogelijkheden bieden. Deze rassen zijn sterk tegen stress en groeien steeds goed door tot de gewenste sortering. Beslist u alsnog de kolen niet meteen te verkopen maar eerst te bewaren dan kan u met deze rassen nog alle kanten op. Let er wel op om de rassen niet te rijp en in droge omstandigheden te oogsten als u beslist te gaan bewaren.
Dit om het geleverde werk zo goed mogelijk te laten renderen en de kolen in goede omstandigheden de bewaring in te laten gaan. Dan kiest ù wanneer u verkoopt en niet de kolen die duidelijk maken wanneer ze de koelcel uit moeten.

Belangrijk te vermelden is dat deze rassen zeer arbeidsvriendelijk zijn! Iets wat de laatste jaren alleen maar in belang toeneemt. Gemakkelijk oogsten, en na de bewaring gemakkelijk pellen kan u vele werkuren voordeel opleveren bij het marktklaar maken van uw product!

Zenon: zeer veelzijdig ras van zo’n 125 groeidagen, zeer goed geschikt voor grotere sorteringen. Kan zeer hoge opbrengsten opleveren en kan gemakkelijk doorgroeien tot grote sorteringen van 4- en 5st of zelfs nog groter.
Reeds verschillende jaren bij telers een hoofdras door zijn vele mogelijkheden. Bewaarbaarheid: +/-5-6maand.

Prodikos: iets compacter ras dan Zenon met iets meer groeidagen, zo’n 135d, met ook goede pelbaarheid een hoog arbeidsgemak. Lang bewaarbaar: +/- 6-7maand

Storidor: TOPRAS met gecombineerde eigenschappen als hoog arbeidsgemak (gemakkelijk te snijden en te pellen/blazen), maar aansluitend ook zeer sterk gebleken in stressomstandigheden van afgelopen jaren. Zowel in natte als droge jaren wordt de gewenste sortering bereikt. Kan dus zeker voor 6st of groter. Maar is zeker ook geschikt voor nauwe plantdichtheden, door het opgerichte planttype, om een uniforme en kleine sortering te behalen. Een zeer veelzijdig ras dus welke ongetwijfeld in het oogstschema van iedere witte kool teler past ongeacht de afzetvoorkeur en sortering!

Zeer lang bewaarbaar 6-8maand, tot einde bewaarseizoen.

Knolvoetresistentie

Syngenta blijft ook sterk inzetten op knolvoetresistentie in vele koolgewassen. Ook in witte kool is Kilastor een standaardras voor vele telers die te maken hebben met knolvoet. Een probleem dat elk jaar wat toeneemt. Kilastor is een sterk ras dat ook geschikt is voor middellange bewaring.
Kilastor is een verbetering tov de vroegere Kilaton en heeft zo’n 140 groeidagen, en een goede houdbaarheid. Vooral geschikt voor de 6st sortering of iets groter. Bewaarbaarheid +/- 5maand

Kilazol werd een aantal jaar geleden geïntroduceerd vooral voor de kleine sorteringen. Door zijn zeer compacte en uniforme groei blijft dit ras zeer goed in zijn maat. Belangrijk als er afspraken zijn bij het leveren van kleine sorteringen. Werkt zeer gemakkelijk en kan op hoge plantdichtheden geplant worden wat een hoog rendement tot gevolg heeft.

Een breed assortiment dus! Maar er is altijd plaats voor verbetering, daarom blijven we voor u op zoek gaan naar nieuwe en verbeterde genetica. Enkele mooie rassen zitten in de pijplijn en worden getest in de lange bewaring. Ook resistenties en sterktes tegen ziektes en insecten worden sterk onderzocht.
Ongetwijfeld komen we in de toekomst dus nog met nieuwe rassen en oplossingen. We hopen u te kunnen blijven ondersteunen in deze teelt en wensen u dan ook het allerbeste met het nieuwe seizoen!

Meer weten? Download hier de nieuwe brochure!