Actualiteit in winterbloemkool | Syngenta Nederland

You are here

Actualiteit in winterbloemkool

Koolgewassen
Marcastle winterbloemkool

Gewasontwikkeling

Het afgelopen winterbloemkoolseizoen heeft bijna geen winterse problemen gekend. Dit resulteerde in een vroege oogst met voldoende bladontwikkeling en een goede kwaliteit bloemkool. Ook in de tweede helft van het seizoen, door de zachte en warme weersomstandigheden, was de ontwikkeling van de plant en de koolkwaliteit goed.

Oogst

Door het warme en droge voorjaar kwam de oogst in de eerste helft van het seizoen vlot op gang. Door deze omstandigheden konden andere Europese landen (Spanje en Frankrijk) ook voldoende product leveren. Daardoor waren de uitbetaalprijzen voor de bloemkool enigszins lager.

Positief opvallend was wel het hoge slagingspercentage geoogst product. De meeste winterbloemkoolrassen hebben goed tot zeer goed gepresteerd en leverden een hoog percentage oogstbare kwalitatieve kolen.

Wij bieden jullie graag voor komend teeltseizoen een aantal winterbloemkoolrassen. Hiermee is onder normale winteromstandigheden een oogstplanning met winterbloemkool mogelijk vanaf eind maart tot begin mei.

Onze rassen

  • Marcastle

​​Hybride-winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas en een redelijke zelfdekkendheid. Goede koolkwaliteit. Marcastle heeft een groeiduur van 245 tot 255 dagen vanaf het uitplanten en wordt geoogst begin april.
> Van Marcastle is voldoende zaad commercieel beschikbaar, let wel op dat de laatste kwaliteitscijfers van Marcastle nog niet bekend zijn.

  • Marcher

​​​Bewezen zeer betrouwbare hybride met een groeikrachtig gewas en een prima herstellingsvermogen, een opgerichte bladstand en een zeer goede zelfdekbaarheid. De kwaliteit van de kool is zeer goed, vast en wit. Marcher heeft een groeiduur van 255 tot 265 dagen vanaf het uitplanten. Aanbevolen voor de oogst in de tweede helft van april.
> Van Marcher is onvoldoende zaad commercieel beschikbaar, waardoor verdeling noodzakelijk is. Zaad van Marcher uitsluitend bij uw vertegenwoordiger verkrijgbaar.

  • Mayhof  (CFL6811)

Hybride-winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas en een goede zelfdekkendheid. Goede koolkwaliteit. Mayhof heeft een groeiduur van 260 tot 270 dagen en valt in oogsttijd tussen Marcher en Aprista.
> Van Mayhof (CFL6811) is alleen beperkt proefzaad beschikbaar, via uw vertegenwoordiger.

  • Aprista (SGC6805)​

​​Hybride winterbloemkool (cms) met een zeer sterk groeikrachtig gewas en een prima zelfdekkendheid. Met een perfecte koolkwaliteit en top vastheid van de kool, is dit ras een welkome aanvulling in het winterbloemkool-assortiment. Aprista heeft een groeiduur van 270 tot 280 dagen en valt in oogsttijd tussen Marcher en Mayfair.
> Van Aprista is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar.

  • Mayfair

​​Deze hybride heeft in de afgelopen jaren bewezen meer oogstzekerheid te bieden. Het ras heeft een goed ontwikkeld gewas en levert zware vaste witte kolen, ook bij warme weersomstandigheden in het voorjaar. Mayfair is sterk tegen vorst en zeer goed zelfdekkend. De groeiduur bedraagt 280 tot 290 dagen vanaf het uitplanten. Aanbevolen voor de oogst eind april - begin mei.
> Van Mayfair is voldoende precisiezaad commercieel beschikbaar.

Hebt u na het lezen van deze info nog vragen? Neem gerust contact op met onze expert Joop Hof!