Brede toelating in sterke troef Taegro | Syngenta Nederland

You are here

Blog Taegro

Brede toelating in sterke troef Taegro

Taegro blog
14.05.2020

De goede werking op een zeer brede reeks schimmels is een van de sterke troeven van Syngenta’s nieuwe biofungicide Taegro. Ook de lage dosering maakt van Taegro een interessant afwisselproduct voor veel teelten.

Taegro heeft eind 2019  een uitbreiding van het wettelijk gebruiksvoorschrift gekregen voor schimmelbestrijding in een brede reeks gewassen. Het biofungicide mag worden ingezet bij de bestrijding van grauwe schimmel in aardbei, phytophthora, echte meeldauw en alternaria in paprika en tomaat, valse meeldauw in sla en echte meeldauw in courgette, komkommer, meloen en watermeloen.

“Die brede toelating onderstreept de potentie van het middel”,

stelt crop advisor Wesley Akkermans.

Taegro

Meerwaarde

Binnen het brede werkingspectrum van Taegro ziet Akkermans vooral kansen bij de geïntegreerde aanpak van echte meeldauw in o.a. paprika en komkommer. “We hebben al de nodige proeven gedaan en bij die gewassen biedt Taegro echt meerwaarde in combinatie met veelgebruikte gangbare fungicides.” Hij refereert onder andere aan een meeldauwproef in komkommer  eind 2019 waarbij de combinatie van één curatieve chemische correctie, gevolgd door bespuitingen met een combinatie van Taegro en uitvloeier Elasto, zeer goede resultaten gaf. Akkermans: “Solo geeft Taegro meestal geen volledige bestrijding maar in zo’n schema met curatief fungicide en Elasto levert het middel een belangrijke bijdrage aan de bescherming. Ook kun je met zo’n aanpak de hoeveelheid chemie flink beperken zonder op effectiviteit in te boeten.”

Lage dosering

Akkermans denkt dat Taegro met z’n specifieke kenmerken snel een plek kan verwerven in residu-arme teelten. Wanneer een Skal-erkenning wordt gerealiseerd (die is inmiddels aangevraagd) kan ook de biologische sector de vruchten plukken van dit nieuwe biofungicide. Ook de lage dosering zal Taegro helpen bij de praktijkintroductie. “Je hebt maar maximaal 370 gram per hectare nodig”, besluit Akkermans. “Dat scheelt een boel gesjouw in vergelijking met andere producten.”