De toekomst van snoeptomaat Sweetelle en ToBFRV | Syngenta Nederland

You are here

Toekomst Sweetelle en ToBRFV

Syngenta weet haar marktaandeel met Sweetelle in heel bewogen tijden te behouden. De groeiende productie vanuit Noord-Afrika concurreert aardig, zeker in de wintermaanden. De ToBRFV crisis maakt de markt uitdagender dan ooit en de actuele gasprijs-problematiek zaait nog meer onzekerheid.

Arthur van Marrewijk, technical product development specialist bij Syngenta, kijkt terug op het afgelopen Sweetelle seizoen: “Sweetelle is in de Benelux een belangrijk ras qua areaal. In de afgelopen jaren heeft Sweetelle zich steeds bewezen als een zeer betrouwbaar ras, zelfs in deze ToBRFV context. We horen vanuit de markt dat de planten last kunnen hebben van het virus, maar dat de vruchten vrijwel onaangetast blijven. Hierdoor kan de teelt tot het einde gaan, zonder dat dit grote productieschade oplevert. Dit resulteert uiteindelijk in een zeer betrouwbaar product voor de supermarkt.”

Ook is de vraag voor Sweetelle vanuit de afzetmarkt groot. De betrouwbaarheid van het ras wordt herkend én gewaardeerd. Arthur: “Sweetelle is zeer knapperig en heel lekker. Het is de perfecte gezonde snack die een standaard is geworden bij veel consumenten. Supermarkten houden van Sweetelle door haar ongelofelijke lange houdbaarheid.”

Toch is het einde in zicht voor Sweetelle en dit komt puur door het ToBRFV. Sterren verdwijnen, maar er komen zeker ook nieuwe bij! Arthur: “Wat heel positief én cruciaal is om te weten voor telers, traders en supermarkten: er komt in 2022 een aangepaste Sweetelle, mét ToBRFV resistentie. Dankzij de toegepaste techniek verwachten we dat dit ras net zo betrouwbaar gaat zijn en ook dezelfde sterke eigenschappen gaat bezitten als Sweetelle. Het ras zal beschikbaar zijn voor proeven en als alles voldoet, kunnen alle producties overgenomen worden in 2023. Het ras zal vanwege registratie redenen onder een nieuwe naam verdergaan.”

Vanaf 2022 komt Syngenta met meer resistente rassen in alle segmenten. Het doel is om over enkele jaren het hele assortiment omgezet hebben in ToBRFV resistente rassen. Het bedrijf maakt gebruik van onder andere van conversies in de huidige en aankomende rassen om zo snel mogelijk met oplossingen voor de telers en de sector te komen. Door het process op te voeren, zal Syngenta ervoor zorgen dat er nieuw leven wordt geblazen in al eerder bewezen rassen. Alleen dit keer met de resistentie waar iedereen op zit te wachten!

Arthur: “De ToBRFV crisis dreigt enorme wijzigingen in de markt te veroorzaken. Bij ons zorgt het voor enorme verschuivingen in budget en capaciteit. ToBRFV heeft prioriteit en er wordt alles aan gedaan om de resitentie in ieder ras stabiel te krijgen. Dit zou kunnen betekenen dat zelfs problematieken in andere gewassen anders aangepakt moeten worden of op zich moeten laten wachten.”

Natuurlijk blijft Syngenta ook verder kijken. “Toekomstige ontwikkelingen moeten we niet uit het oog verliezen. Nieuwe smaken, vormen, meer uniformiteit, weerbaardere planten en ga zo maar door. We blijven aan de toekomst werken!”

Meer nieuws over de ontwikkelingen rondom ToBRFV vanuit Syngenta volgt in de komende maanden. Heb je vragen? Neem dan contact op Arthur van Marrewijk, Peter Colbers of Rob Gevers.

Arthur van Marrewijk