Resistentiemanagement trips
Thrips tabacii, Frankliniella occidentalis, Echinotrips americanus, Thrips setosus. Dit zijn enkele voorbeelden van soorten trips. De meest gangbare in de sierteelt is de F. Occidentalis. Deze tripssoort is zeer polyfaag en voorzaakt schade in verschillende gewassen en kan tevens een virus overbrengen. De ontwikkeling bij 15⁰C is +/- 44 dagen. Wanneer de temperatuur hoger is, rond de 25⁰C, is de cyclus gehalveerd tot +/-18 dagen. Mede dankzijn de korte levenscyclus kan het insect zeer snel resistent worden. In een gecontroleerde omgeving is het goed om een geïntegreerde aanpak te starten met nuttigen.
Wanneer er onbalans is tussen trips en nuttigen kan de inzet van een chemische bestrijding voor een reset zorgen zodat de balans weer gunstiger is. Een goede afwisselstrategie tegen larven en adulten is daarom belangrijk om de cycli te kunnen doorbreken. Het afwisselen van chemie met nuttigen kan ervoor zorgen dat de beschikbare middelen langer en beter effectief blijven tegen de trips.
Hieronder zit de levenscyclus van trips.
Schema resistentiemanagement trips
Hieronder treft u een overzicht aan waarin de verschillende producten vermeld worden die u zou kunnen inzetten. De Syngenta producten staan met merknaam genoemd de andere met actieve stof naam.
Om resistentie ontwikkeling te voorkomen is het belangrijk dat u op de juiste manier afwisselt tussen de producten. Belangrijk hierbij is te letten welk werkingsmechanisme het middel heeft. Het schema toont het product en welke IRAC code dit product heeft. Het is belangrijk om niet af te wisselen tussen producten met dezelfde code omdat dit verdere resistentie ontwikkeling in de hand kan werken. Zorg er dus voor dat u een schema opstelt dat dit voorkomt. Dit betekent niet dat u een product met hetzelfde werkingsmechanisme niet 2 keer achter elkaar mag inzetten als blokbespuiting. Als u daarna maar afwisselt met een ander product uit een andere IRAC groep.