GBM berekening bewaarrot & resultaten Fruitconsult bewaarproef 2017-2018 | Syngenta Nederland

You are here

GBM berekening bewaarrot & resultaten Fruitconsult bewaarproef 2017-2018

Mag prijs van gewasbeschermingsmiddelen een leidraad zijn?

Nee, dat mag niet. Ter illustratie,  een berekening gemaakt met lage prijzen (35ct/kg) met wat de extra kosten zijn van bewaarrot van middellange bewaring. Dus het daadwerkelijke effect is groter!

financiele schade bewaarrot

In dit rekenvoorbeeld is uitgegaan van een gemiddelde opbrengst van 50 ton/ha en een verkoopprijs van MAAR 35ct/kg. Bij 1% uitval mist u product ter waarde van €175,- om te verkopen. Maar die rotte vruchten zijn ook geplukt, gekoeld en misschien al wel gesorteerd. Dit is €150,- aan extra kosten die gemaakt zijn voor onverkoopbare producten. Dus totaal kost 1% bewaarrot u €325,- /ha bij nog maar 35ct/kg. Afgelopen seizoen waren deze kosten veel hoger ook omdat onder andere de verkoopprijs van het fruit veel hoger lag.

Bewaarproef, Conference Seizoen 2017-2018

We leggen elk seizoen proeven aan met verschillende bewaar strategieën om te kijken welk schema we het minste rot veroorzaakt. Helaas bereiken we geen 100% bedekking tijdens het spuiten, dus we zullen altijd iets uitval houden.

Onlangs is de proef van Fruitconsult beoordeeld. Deze proef is uitgevoerd op Conference en geoogst op 7 september 2017. Daarna zijn de vruchten bewaard tot 19 juni en beoordeeld, waaruit onderstaande resultaten kwamen.

proefresultaten bewaarrot door Fruitconsult

* De captan dosering was 1,8kg/ha

We zien dat bij enkel captan er een uitvalpercentage was van 8,5. In het rekenvoorbeeld gaf dat een verlies van €2750,- per hectare. Wanneer we een zwaar schema toepassen met Switch en Geoxe/Safir, zien we dat het rot flink verminderd wordt. Helaas door het niet 100% kunnen bedekken van de vruchten gaf dit toch enige uitval. Maar gezien het rekenvoorbeeld doen we het € 1100,- beter als onbehandeld. Hiermee verdient u ruimschoots uw behandeling terug. Ook dit geeft weer aan om voor het hoogwaardige Switch en Geoxe/Safir schema te kiezen, dit schema geeft immers het hoogste rendement. We hebben meerdere vergelijkbare proeven op appel en ook meer proeven op peer. Allen ook door de jaren heen. Bij elke proef kunnen we de vergelijkbare lijn eruit halen.