Gele roest Gele roest | Syngenta Nederland

You are here

Gele roest

Gele roest
Puccinia striiformis

Gele roest

Kenmerken

Bij een aantasting van gele roest in tarwe of rogge zien we gele tot oranjekleurige sporenhoopjes op de bladeren. Ze liggen verspreid over het blad. Bij uitbreiding van de aantasting komen de sporenhoopjes zo dicht bij elkaar te liggen dat ze strepen vormen in de lengterichting van het blad. Aangetaste bladeren kunnen vervroegd afsterven. Stengel en bladschede worden niet snel aangetast. De aar daarentegen kan wel gemakkelijk worden aangetast.

 

Levenscyclus

De schimmels verspreidt zich via sporen. Ze worden voornamelijk door de wind verplaatst. De ziekte ontwikkelt zich vooral bij matige temperaturen(± 10 - 20 °C) en vochtige weersomstandigheden. Zodra het warm wordt (25°C) stopt de ontwikkeling of sterft de schimmel af.

Klik hier om naar de overzichtspagina tarwe te gaan voor meer informatie over gele roest en het advies ter bestrijding van gele roest.