Alternaria in consumptieaardappel| Syngenta Nederland

You are here

Alternaria in consumptieaardappel

De laatste jaren worden consumptieaardappelen steeds meer aangetast door Alternaria. Het ene ras is wat vatbaarder dan het andere. Alternaria ontwikkelt zich het best bij hogere temperaturen. En net zoals bij Phytophthora geldt: een bestrijding dient preventief te gebeuren, dus voorkom dat de ziekte uw gewas aantast.
 
Alternaria overleeft op loofresten en als sporen in de grond. De eerste symptomen van Alternaria zijn de scherp begrensde bruine tot bruin/zwarte bladvlekken. U ziet deze op de bovenkant van het blad. Later zijn in deze grotere vlekken de typische concentrische ringen zichtbaar. Onder gunstige omstandigheden kan deze ziekte zich razendsnel uitbreiden en sterft het blad vroegtijdig af. Met een fors opbrengstverlies als gevolg.

Voor de bestrijding van zowel Alternaria solani als Alternaria alternata kunt u gebruik maken van twee werkzame stoffen: azoxistrobine (in het middel Amistar) en difenoconazole (in het middel Carial Star). Carial Star bevat tevens mandipropamid, waarmee een zeer sterke Phytophthora werking wordt verkregen. Dus met dit product pakt u in een keer Alternaria en Phytophthora aan.

In een korte video geven wij uitleg over wat Alternaria nu precies is en hoe u  Alternaria in aardappelen kunt voor komen. U kunt daarna uw kennis testen op www.testuwalternariakennis.nl !

 

  

Hoe in de praktijk?

Alternaria kunt u het beste preventief aanpakken. Gebruik in de periode rond de bloei (dit is vanaf de 4e tot de 8e Phytophthora bespuiting) 3 maal het middel Carial Star. Carial Star combineert een lange  preventieve met een korte curatieve werking op Alternaria. Hiermee legt u dus de basis om Alternaria te voorkomen. Tevens pakt u Phytophthora robuust aan, omdat Carial Star mandipropamid (de actieve stof van Revus) bevat. Carial Star is snel regenvast en met een dosering van 0,6 l/ha makkelijk in het gebruik.

Na de achtste Phytophthora-bespuiting schakelt u over op de dan gebruikelijk Phytophthora-middelen. En om een late aantasting door Alternaria te voorkomen voegt u hieraan enkele malen Amistar toe in een dosering van 0,25 l/ha.
Met bovenstaand advies kiest u voor een zeker resultaat, goed resistentie management en voor gebruiksgemak.

Waarom Carial Star?
• Sterk op Alternaria solani en Alternaria alternata
• Werkt preventief en curatief op Alternaria
• Ijzersterk op Phytophthora en nevenwerking op Sclerotinia
• Is zeer snel regenvast (binnen 1 uur)
• Lage dosering, vloeibaar en 2 middelen in 1, dus gebruiksgemak

Waarom Amistar?

• Prima bestrijding van Alternaria solani.

 Voorkomt snel afsterven van uw aardappelen

• Levert daardoor een hogere opbrengst

• Lage dosering en vloeibaar, dus gebruiksgemak

• Beschermt de kwaliteit van uw aardappelen