Alternaria in Pootaardappelen| Syngenta Nederland

You are here

Alternaria in Pootaardappelen

Pootgoed wordt vroeg gerooid en daardoor meestal nauwelijks tot niet door Alternaria aangetast. Toch kan in jaren met een vroege aantasting, in combinatie met vatbare rassen Alternaria wel optreden in pootgoed.  Net zoals bij Phytophthora geldt: een bestrijding dient preventief te gebeuren, dus voorkom dat de ziekte uw gewas aantast.

Alternaria overleeft op loofresten en als sporen in de grond. De eerste symptomen van Alternaria zijn de scherp begrensde bruine tot bruin/zwarte bladvlekken. U ziet deze op de bovenkant van het blad. Later zijn in deze grotere vlekken de typische concentrische ringen zichtbaar. Onder gunstige omstandigheden kan deze ziekte zich razendsnel uitbreiden en sterft het blad vroegtijdig af.

Voor de bestrijding van zowel Alternaria solani als Alternaria alternata kunt u gebruik maken van twee werkzame stoffen: azoxistrobine (in het middel Amistar) en difenoconazole (in het middel Carial Star). Carial Star bevat tevens mandipropamid, waarmee een zeer sterke Phytophthora werking wordt verkregen. Dus met dit product pakt u in een keer Alternaria en Phytophthora aan.

In een korte video geven wij uitleg over wat Alternaria nu precies is en hoe u  Alternaria in aardappelen kunt voor komen. U kunt daarna uw kennis testen op www.testuwalternariakennis.nl 

 Hoe in de praktijk?

Alternaria dient preventief te worden aangepakt. Als u problemen verwacht (gevoelige rassen), voer dan in de periode rondom de bloei (vanaf de 4e Phytophthora bespuiting) enkele malen een bespuiting uit met Carial Star of voeg Amistar toe aan de gebruikelijke Phytophthora-middelen. 

Carial Star combineert een lange  preventieve met een korte curatieve werking op Alternaria. Hiermee legt u dus de basis om Alternaria te voorkomen. Tevens pakt u Phytophthora robuust aan, omdat Carial Star mandipropamid (de actieve stof van Revus) bevat. Carial Star is snel regenvast en met een dosering van 0,6 l/ha makkelijk in het gebruik. Let op: Carial Star is niet te combineren met minerale olie ter voorkoming van virusoverdracht.

In plaats van Carial Star kun u er ook voor kiezen een Amistar 0,25 l/ha toe te voegen aan uw gebruikelijke Phytopthora-bestrijding. Amistar is wel te combineren met minerale olie.

Waarom Carial Star?
• Sterk op Alternaria solani en Alternaria alternata
• Werkt preventief en curatief op Alternaria
• IJzersterk op Phytophthora en nevenwerking op Sclerotinia
• Is zeer snel regenvast (binnen 1 uur)
• Lage dosering, vloeibaar en 2 middelen in 1, dus gebruiksgemak
• Let op: niet mengbaar met minerale olie ter voorkoming van virusoverdracht

Waarom Amistar?
• Prima ter voorkoming van Alternaria.
• Probleemloos te combineren met minerale olie
• Lage dosering en vloeibaar, dus gebruiksgemak