Praktijkadvies tegen bewaarziekten in appel| Syngenta Nederland

You are here

Praktijkadvies tegen bewaarziekten in appel

Onder de verzamelnaam bewaarziekten schuilen veel schimmelziekten. Enkele voorbeelden van typische bewaarziekten zijn: Botrytis, Gloeosporium, Nectria, Monilinia en Penicillium.

Afhankelijk van de rassen en bewaarmethode komt de ene meer of minder voor dan de andere. Ongeveer 6 weken voor het fruit geplukt gaat worden, starten de behandelingen tegen bewaarziekten.

Voor de bewaarziektebestrijding hebben fruittelers met Switch en met Geoxe of Safir een uiterst effectief middelenpakket  tegen bewaarziektes in appels. Deze 3 middelen hebben allen een zeer breed werkingsspectrum met een korte veiligheidstermijn, waardoor korte en lange bewaring uitstekend mogelijk is. Switch bevat 2 werkzamestoffen en werkt naast preventief ook curatief. De dosering van Switch is 0,8 kg/ha. Met Geoxe of Safir kunt u – met slechts één werkzame stof – kort voor de oogst extra bescherming geven en zelfs tussen de pluk door spuiten. De dosering van Geoxe en Safir is 0,4 kg/ha. Als u rekening houdt met de middelen die u eerder in het seizoen  ingezet, vormt het gebruik van Switch en Geoxe of Safir geen belemmering voor het afzetten van uw fruit als het gaat om residue eisen van afnemers.

Veiligheidstermijn: zowel Switch als Geoxe en Safir mogen tot 3 dagen voor de oogst worden toegepast.

Switch mag per seizoen maximaal 3x worden ingezet en Geoxe of Safir  mag u 2x inzetten. Als u naast Switch ook Geoxe of Safir gebruikt, zet dan in totaal opgeteld niet meer dan 3 toepassingen van deze middelen in.

Hoe in praktijk:
Voor o.a. de schurftbestrijding zal veelal gebruik worden gemaakt van captan. In de laatste 6 weken voor de oogst wordt dan geschakeld naar het afspuitschema om de appels te beschermen tegen bewaarrot in de cel. Welk schema u inzet kan sterk afhangen van de gewenste bewaring. Als vooraf al bekend is dat een perceel  kort zal worden bewaard, kan voor een goedkoper, eenvoudiger afspuitschema worden gekozen dan wanneer het de bedoeling is het fruit lang te bewaren.

In onderstaand schema ziet u voor diverse bewaarsituatie de gangbare adviezen in weken of dagen voor de pluk. Bij het doorplukken van de appels, kunnen Geoxe of Safir ook tussen de pluk worden ingezet.