Gewone duivenkervel

Fumaria officinalis

Gewone duivenkervel

Latijnse naamFumaria officinalis L.
FamilieFumariaceae
Omschrijving zaailingZeer smalle langgerekte zaadlobben (tien keer langer dan breed).
Bladeren ingesneden-geveerd.
Omschrijving volwassen plantHoogte: 10 tot 70 cm. Variabele plant, zeegroen, zelden klimmend. Opgaande of opstijgende stengel, vertakt, onbehaard, gegroefd aan de voet.
Bladeren: onderste bladeren in rozet; bladeren groen-blauwachtig, dubbel veerdelig, centraal segment drielobbig, een enkele nerf op de onderkant. Volgende bladeren berijpt, blauw-groen, 1 tot 4 keer veerspletig met smalle lijnvormige segmenten die soms 3 mm breed kunnen zijn.
Bloeiwijze: meekraprode of roze bloemen in bloemtrossen, okselstandig of eindstandig, min of meer compact. Bloemen met 2 kelkbladen en 4 kroonbladen, donkerder aan de punt en in de vorm van een snavel. 2 bloemkroonachtige kelkbladen korter en smaller dan de bloemkroon, maar breder dan de bloemsteel.
Vruchten: doosvrucht in de vorm van een afgeplatte bol, meer breed dan lang. Vrucht vaak voorzien van 2 kleine deuken naar boven toe. Ruw wanneer gedroogd, niet -openspringend en bevat een zaadje. Bloemsteel langer dan de vrucht, 2 keer langer dan het schutblad.
Synoniemen
BijzonderhedenPlant wordt gebruikt als populair bloedzuiverend middel, eveneens gebruikt bij arteriosclerose.
Tonische, bloedzuiverende, eetlustopwekkende en vochtafdrijvende eigenschappen.
Schadelijkheid++