Koolzaadaardvlo

Psylliodes chrysocephala

Koolzaadaardvlo

Kenmerken

Het volwassen insect is een kever van ongeveer 3 tot 4 mm lengte, glanzend zwart met een metaalblauwe glans. De larve is wit met zwarte uiteinden die bruin verkleuren aan het eind van de ontwikkeling. Ze zijn 1,5 tot 8 mm lang al naargelang het ontwikkelingsstadium. Het is de enige larve die in de stengel aanwezig is en toch zichtbaar poten heeft.

Levenscyclus

De volwassen kevers hernemen hun activiteit einde augustus,begin september. Tien tot vijftien dagen later beginnen de wijfjes eitjes af te leggen in de grond aan de basis van de planten. De larven ontwikkelen zich gedurende de winter op de bladsteeltjes en soms in de stengel. In de lente verdwijnen de larven in de grond om zich te verpoppen. Bij het begin van de zomer komen de jonge volwassenen uit de grond te voorschijn en zoeken een schaduwplaats om de zomer door te brengen.

Schade

De schade wordt veroorzaakt door de adulten en door de larven. De adulten beschadigen de jonge plantjes reeds van bij de kieming. Bij de opkomst knagen ze aan de jonge blaadjes en doorzeven ze met gaatjes, wat de planten verzwakt. De larven vreten de bladstelen, de stengel en de eindknop uit, waardoor de planten snel hun groeikracht verliezen. Het risico op schade is afhankelijk van de grootte van de plantjes; bij de opkomst is de schade het grootst.