Miljoenpoot
Miljoenpoot
Kenmerken
Het volwassen insect is 8 tot 18 mm lang. Het lichaam is dun, uitgestrekt en samengesteld uit 50 gelijkaardige segmenten. Het 2e en 3e segment dragen elk een paar poten, de volgende 2 paar. De kleur is grijsgeel met een kleine rode of bruinachtige vlek op de zijde van elk segment.
Levenscyclus
De eiafleg vindt plaats in de grond (holtes) in de lente. Uit de eitjes komen kleine larfjes met slechts enkele segmenten en 3 paar poten. De eerste larvale stadia voeden zich met organische substanties uit de bodem. Na elke vervelling neemt het aantal segmenten toe. Ongeveer één jaar later wordt het volwassen stadium bereikt. De volwassen miljoenpoten hebben de voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid en zijn lichtschuw. Ze bevinden zich vaak onder overblijfselen van afgestorven bladeren, recente composthopen en in gronden met een hoog gehalte aan organische stof.
Schade
Miljoenpoten kunnen rijpe aardbeien, aardappelen, bieten, rapen en bonen in kiemstadium aantasten, vooral wanneer het voorjaar koud en vochtig is. De wortels kleuren bruin en drogen uit wat het afsterven van de plantjes met zich meebrengt.