Waar op letten met het inzaaien van maïs op scheurgrond?

Akkerbouwzaden
Waar op letten met het inzaaien van maïs op scheurgrond?

Overweegt u nog om een perceel grasland te scheuren? Of heeft u scheurgrond voor 2e of 3e jaar in gebruik? Lees dan verder voor enkele tips en een passend rassenadvies!

De laatste jaren zien we een enorme toename van druk van natuurlijke vijanden zoals ritnaalden. Mogelijkerwijs door een toename van onderzaai in maïs, wat een voedingsbodem kan zijn. Een bescherming van de maïsplant voor ritnaalden kan door middel van een FORCE® 20CS zaaizaadbehandeling of bij hevige druk met een granulaat als KARATE 0.4% GR (of eventueel aanvullend). Zaai zaad dat met FORCE 20 CS-behandeld is maximaal 4 centimeter diep om een goede werking te bevorderen. Vanwege toenemende druk van ritnaalden adviseren wij om de eerste 4 jaar na scheuren altijd een FORCE 20 CS zaaizaadbehandeling te gebruiken. Wij hebben de volgende rassen nog met FORCE 20 CS zaaizaadbehandeling beschikbaar:

SY Invictus + FORCE 20 CS
SY Silverbull + FORCE 20 CS
SY Telias + FORCE 20 CS

Scheurgrond

Scheurgrond geeft het 1e jaar veel mineralisatie waardoor veel voedingsstoffen vrijkomen voor het nieuw geteelde gewas. Veelal is drijfmest niet of in mindere mate nodig. Kunstmest wel, om een goede start te bevorderen. Scheurgrond in het 1e jaar ligt veelal wat losser en in gebieden waar veel roekenkolonies zitten is de kans op vogelschade ook groter. Het is dan wellicht verstandig om voor een gecombineerde zaaizaadbehandeling te kiezen (eventueel aangevuld met een granulaat KARATE 0.4% gr bij hoge ritnaaldendruk). Syngenta heeft het volgende ras nog met een gecombineerde zaaizaadbehandeling beschikbaar: SY Silverbull + KORIT 420 FS + FORCE 20 CS

Doordat 1e jaar scheurgrond veel mineralisatie geeft, rijpt maïs als volggewas veelal veel later af. Aangezien het zaaitijdstip vaak ook later in het voorjaar plaatsvindt is het verstandig om, wanneer je voor 1 oktober dient te oogsten, voor een ultra-vroeg ras te kiezen.

Kies dan voor SY Silverbull, lees hier waarom! 

SY Silverbull is: 

  • zeer geschikt voor scheurgrond, rotatieteelten en koude of natte gronden door de ultravroege afrijping
  • geen risico’s op het veld door uitstekende landbouwkundige eigenschappen gecombineerd met een perfecte kopbrandtolerantie
  • geslaagde kuil en hoge opnames door het dier. Vanwege stay-green afrijpen en zeer hoge celwandverteerbaarheid (POWERCELL™)
  • goed beschikbaar in 4 zaaizaadbehandelingen
  • kan gezaaid worden tot in juni

Het extra financieel voordeel met SY Silverbull

Wat kunnen extra VEM's en extra kilo's betekenen voor een bedrijf met 20 hectare maïs en 120 melkkoeien? 

Theoretische berekening op basis van VEM en drogestofopbrengst (met de cijfers van het Rassenbulletin ultra-vroeg-zeer vroeg) toont aan dat een meerwaarde van ruim € 2.500 kan worden behaald. 

Aanname:

  • 1000 kg ds: waarde € 135
  • 1 liter melk = € 0,50
  • Opname: 5 kg ds/dag bij 300 lactatiedagen = 1500 kg  DS totaal
  • 1 liter melk = 460 VEM
  • 1 VEM extra =  1,6 € extra per koe
Voordelen Silverbull