Blij dat er met Alibi® Flora een nieuw middel tegen meeldauw is

Gewasbescherming
Alibi Flora teler ervaringen

Meeldauw steekt vaak de kop op in gewassen zoals roos en gerbera. Het nieuw toegelaten middel Alibi® Flora is effectief tegen alle echte meeldauwsoorten in de sierteelt. We vroegen een aantal telers en adviseurs naar de eerste praktijkervaringen.

Gerberatelers: Alibi® Flora een goede afwisselpartner

Gradus van der List is bedrijfsleider en gewasbeschermingspecialist bij Holstein Flowers in De Lier. Hij werkt al 26 jaar in de gerbera’s. “Toen we de meeldauwdruk flink zagen toenemen, heb ik met mijn adviseurs van Royal Brinkman gediscussieerd over de juiste inzet van middelen. Alibi® Flora kwam op een heel goed moment. Bij de vier gerberasoorten waar de meeldauw aanzienlijk was, zagen we na één bespuiting nog geen verschil in vergelijking met het standaard schema. Na de tweede en derde bespuiting werd het verschil zichtbaar en kwam Alibi® Flora heel goed uit de bus. Het middel laat dit vooral op de langere termijn zien. Wij zijn er erg tevreden over.”
Productspecialist Danielle van Heijningen heeft de proeven met Gradus meegelopen. Ook zij kijkt tevreden terug. “We zijn blij dat we een nieuw middel tegen meeldauw hebben. Meeldauw blijft in roos en gerbera een probleem. Het is geen makkelijk te bestrijden plaag. Wij wisten van de lange duurwerking van Alibi® Flora. Als afwisselpartner is het een goede optie.”

“Fijne nieuwkomer”

Ook in Waddinxveen pakten proeven met Alibi® Flora positief uit. “Bij meeldauwbestrijding moet je oppassen dat je onder de knoppen blijft, niet met zonlicht spuit en de goede spuittechniek gebruikt”, zegt Richard Schouten, teeltspecialist bij Den Houter Gerbera. “Om Alibi® Flora te leren kennen heb ik kleine proefvakken getest. Wat ik zag beviel me. Bij de tweede bespuiting zag ik het nog beter. Het had volgens mij wel drie tot vier weken effect.” Richard is tevreden. “Ik ben blij dat er een nieuw middel tegen meeldauw is.” 
Zijn adviseur Erik Mooij: “In proeven komt Alibi® Flora er zeer goed uit. De praktijk zal de komende maanden aantonen welke plek het in het schema krijgt. Ik zie de toekomst heel rooskleurig in. Met het vervallen van andere middelen is Alibi® Flora een fijne nieuwkomer tegen meeldauw.”

Alibi Flora teler ervaringen

Rozenteler maakt ook kennis met Alibi® Flora

Ook Koos van de Nouweland van Marjoland heeft Alibi® Flora opgenomen in het spuitschema. “White Noami! is een meeldauwgevoelig ras en het is noodzakelijk regelmatig een bestrijding uit te voeren. In de proeven kwam Alibi Flora er goed uit; vooral de duurwerking verraste aangenaam. Wij konden vrij snel terug naar om de vijf dagen spuiten. Dat is goed voor White Naomi. Een roos vindt spuiten niet prettig, daarom ben ik blij dat we geen enkel effect of schade zagen aan het gewas.”

Alibi flora

Alibi® Flora is een product van Syngenta. Meer informatie >