Inssimo, laat de plant het werk doen

Inssimo is ondertussen alweer een aantal jaar op de markt en krijgt steeds meer een welverdiend plekje in de aanpak van verschillende schimmelziekten.
Inssimo bevat de werkzame stof acibenzolar-S-methyl. Acibenzolar-S-methyl heeft geen directe werking op schimmels, maar induceert het natuurlijke afweermechanisme van de plant, waardoor de plant zelf actief aan het werk wordt gezet. Zo wordt Inssimo al langere tijd succesvol ingezet tegen roest en echte meeldauw. Maar ook andere schimmelziekten, zoals bijvoorbeeld valse meeldauw, kunnen goed worden onderdrukt.
Wat doet Inssimo precies?
Inssimo induceert het natuurlijke afweermechanisme van de plant. Zodra een plant door een pathogeen wordt aangevallen, produceert hij de signaalstof salicylzuur, waardoor het natuurlijke afweermechanisme van de plant geactiveerd wordt, ook wel het aanzetten van het Systemic Acquired Resistance (SAR) mechanisme genoemd.

Na een toepassing van Inssimo wordt de werkzame stof acibenzolar-S-methyl actief opgenomen door de plant en denkt de plant dat hij wordt aangevallen, omdat Inssimo de signaalstof salicylzuur nabootst. De plant gaat zelf actief zijn verdedigingsmechanisme aanzetten, dit gebeurt zowel opwaarts als neerwaarts waardoor uiteindelijk de gehele plant beschermd wordt. De plant kan de schimmels aanpakken door o.a. het verdikken van zijn celwanden en/of door celwanden van schimmels af te breken.
Het aanzetten van de natuurlijke afweer kost de plant energie en het duurt een paar dagen voordat de plant zijn verdedigingsmechanisme volledig geactiveerd heeft. Inssimo dient dan ook preventief te worden ingezet en na 7-10 dagen te worden herhaald.

Afgelopen voorjaar hebben we een proef op echte meeldauw in gerbera bij Vertify in het World Horti Center in Naaldwijk opgezet waarin Inssimo en Taegro (Bacillus amyloliquefaciens) en Elasto G5 in verschillende groene strategieën zijn meegenomen. In deze proef is Inssimo één of drie keer toegepast, solo of in combinatie met Taegro en Elasto G5. De toepassingen zijn uitgevoerd met een week interval. Het gewas is net voor de tweede toepassing kunstmatig geïnfecteerd met echte meeldauw sporen, zodat infectiedruk in het gewas gegarandeerd was.

Conclusie
Inssimo solo (3x Inssimo) weet de echte meeldauw lange tijd goed te onderdrukken en een bestrijdingspercentage van 67% te behalen op 7 dagen na de laatste toepassing (7 DA-C). Daarna zie je een langzame afname omdat Inssimo niet meer is toegepast en de natuurlijke afweer is afgenomen. De combinatie van Inssimo met Taegro en Elasto G5 geeft het beste resultaat namelijk een bestrijdingspercentage van gemiddeld 90%. Vooral 3x Inssimo in combinatie met Taegro en Elasto G5 is erg sterk en levert een fris groen gewas op. Zodra er wordt gestopt met Taegro en Elasto G5 en het gewas dus niet meer goed bedekt is met de bacteriesporen van Taegro, zie je het bestrijdingspercentage snel afnemen en de echte meeldauw in het gewas toenemen (7 DA-E en 14 DA-E). Dit geeft wederom aan dat herhalen van de toepassing met een interval van 7 dagen noodzakelijk is voor een goed resultaat.
Advies
Start zo preventief mogelijk met Inssimo in een dosering van 50 gram per hectare (5 gram per 100 L).
Voor het beste resultaat is het belangrijk dat Inssimo wekelijks herhaald wordt. Voor echte meeldauw combineer Inssimo met Taegro (370 g/ha) en Elasto G5 (2,5 L /ha). Zodra de infectiedruk toeneemt, pas dan een curatieve behandeling toe met bijvoorbeeld Alibi Flora of Topaz. Dit geldt voor zowel roest als echte meeldauw.
