UIKC 2020 | Syngenta Nederland

You are here

UIKC 2020

Gewasbescherming
10.09.2020
UIKC 2020

De uiendag 2020 , óf eigenlijk uiendagen, zit er weer op. Dit jaar was een bijzondere editie. Door COVID-19 was de opzet anders dan andere jaren. Voor iedereen een uitdaging!

Zo waren er alleen buiten op het veld rondgangen en waren er geen informatie stands in een tent. Dit maakte het voor iedereen spannend. Zo waren er verplichte inschijving op tijdslots en waren er rondgangen van 2 uur. Maar, doen telers en geinteresseerden dit wel? Achteraf gezien was het een groot succes. Alles was goed geregeld en corona-proof verlopen. Als Syngenta hebben we bij Seeds (rassen) en CP (gewasbescherming) een kleine 300 mensen te woord gestaan.

Introductie

Vanuit de gewasbescherming hebben we onze visie op de ziektebestrijding in uien mogen uiteenzetten. Door de veranderingen die er in de toekomst aan zitten te komen door het verdwijnen van mancozeb en de introductie van Syngenta's nieuwste product hadden we een mooie interactie met het publiek.

Uienpakket

We hebben geprobeerd om tijdens de tweedaagse UIKC zo duidelijk mogelijk te vertellen dat de uienteelt met het nieuwe product Orondis® Plus Amistar® een zeer mooie en welkome aanvulling is op het uien pakket. Ook als mancozeb op de markt zou blijven. Het middel pakt alle bladziekten in uien aan. Van valse meeldauw tot aan stemphylium. Een ander groot pluspunt is dat het middel zeer zacht is voor het gewas. Dit alles zorgt ervoor dat het middel vroeg in de teelt kan worden ingezet. Mocht dat natuurlijk nodig zijn. Dit alles met kosten die niet hoger zijn dan die van mancozeb + speciefiek bladvlekkenmiddel bespuiting.

Conclusie

Eind conclusie van een van de toehoorders was dan ook: 'Dus dan maken jullie het schema niet duurder’? Ons antwoord was: ' Niet duurder en zelfs sterker'. We zijn blij dat we een leuke en leerzame bijdrage hebben kunnen leveren aan dit evenement. Maar, we hopen vooral dat we u volgend jaar weer live op ‘een normale’ uiendag mogen ontmoeten.

 

Philip Buijck

Jelle Westerlaken

Steven Dorrestijn