Uitdagende weersomstandigheden voor het fruit | Syngenta Nederland

You are here

Uitdagende weersomstandigheden voor het fruit

Gewasbescherming
08.05.2019
Hagelnetten

Helaas hadden we hagel

Van het weekend is er op diverse plekken hagel gevallen. Waar beschadigingen zijn opgetreden geeft dit extra stress in de plant. Deze stress heeft een negatief effect op de celdelingsperiode en kan de rui extra versterken. Pas daarom 3 maal 2,5ltr/ha Isabion® met een week interval toe om deze stress op te vangen en de wondjes mooi te laten vergroeien. Bij Isabion kan captan bijgemengd worden. Klik hier om meer te lezen over onze ervaringen met hagel.

250x56_bnl_isabion.jpg

De balans van de perenbladvlo

De laatste jaren is het actueler dan ooit om de perenbladvlo te beheersen met natuurlijk evenwicht. Hiervoor zijn diverse succesvolle initiatieven opgezet. Een mooi voorbeeld hiervan is het zaaien van Invito bloemenmengsels tussen de rijen.

Ook zie ik onderweg, dat de perenbladvlo zich momenteel sneller ontwikkelt dan de nuttigen wat het perceel uit evenwicht brengt. Daarnaast zijn alle stadia in de boomgaard te vinden wat een extra moeilijkheid geeft.

Op de percelen die uit balans zijn, zit de eerste keer Movento er vaak al op. Juist met deze uitgebreide populatie moet er bij de 2e keer Movento 0,5Ltr/ha Vertimec® Pro toegevoegd worden. Vertimec Pro ruimt de overgebleven larven op en houdt de broek van de boom langer schoon. De toepassing van Vertimec Pro geeft de nuttigen extra tijd om de balans weer in hun voordeel te beslechten.

Groeischokken geeft lelijke- en te weinig vruchten

Momenteel voelt het koud en druilerig aan, zeker nu we van mooi warm weer komen. Gelukkig ziet de komende week er een stuk zonniger uit. Maar dit veroorzaakt hoogstwaarschijnlijk een groeischok. Door zo’n groeischok kan er verruwing optreden op de jonge vruchtjes, Elstar laat dit snel zien. Ook kan een groeischok de rui versterken, wat zeker bij een gevoelig ras zoals D. du Comice ongewenst is.

Schilkwaliteit bij appel verbeteren we door 25 – 50 gr/ ha Regulex® toe te passen. Het enkele malen toepassen van 2,5ltr/ha Isabion vangt de veroorzaakte stress van de groeischokken op. Hierdoor verbetert niet alleen de schilkwaliteit maar vermindert ook de rui.

Regulex 10SG