Gina - Teeltinfo #3

Groentezaden
Paprika als medicijn

Terugblik

De 1ste zetting is er nu bij iedereen af. Bij enkele bedrijven waar de 1ste zetting minder dan 1 vrucht per stengel was is een kleine tussen zetting gekomen maar bij de meeste bedrijven is er iets later een grote 2de zetting aangekomen. Door de hoge instralingen van de afgelopen weken in combinatie met de groeikrachtige generatieve gewasstand kon er op snelheid geteeld worden. De plant belasting is bij de meeste bedrijven opgelopen naar de 30-35 stuks/m2.

Instraling april 2020

Lichtcijfers van De Lier

Huidige situatie

Door het heldere weer met veel instraling en veel uitstraling in de avond/nacht werden  de bloemen sterker . Met de hoge plantbelastingen is de kans klein dat de bloemen te zwaar gaan worden. We zien overal een zeer goede opvolging van zetting met een mooie regelmaat.

Gina 2019

Doordat er op snelheid geteeld is, is het gat tussen de 1e en 2e zetting kleiner geworden dan verwacht en zien we nu dat de eerste vruchten van de 2e zetting beginnen te kleuren
De vruchten van Gina hebben  een aparte manier van doorkleuren: de kleur verandert van groen over lichtbruin/oranje naar rood. Het lichtbruin/oranje is een bont stadium en moet niet vergist worden met een oranje kleur. Na twee dagen zijn de vruchten gewoon rood en is er geen onderscheid in de kleur met andere rassen.

Vooruitblik

Houd balans, makkelijke zetting moet zorgen voor maximale plantbelasting en krachtverdeling over de vruchten in plaats van in het gewas. Er moet dus generatief en actief gestuurd worden. Vruchten mogen niet te diep in het gewas komen te hangen.

Met toename van het licht wordt het gewas krachtiger. Het blijft dus belangrijk om naar het gewas en de knopdikte te kijken en aan de hand daarvan het klimaat te sturen.

Voor Gina betekent dit hetzelfde als voor de andere rassen: snelheid maken. Blijf de zijscheuten kort toppen, omdat de kopdikte toch al voldoende is. Na de langste dag komt de groei vanzelf en daar hoeven we geen extra rekening mee te houden in het topwerk.

Bij sterke overgangen naar een zomers weerstype is schermen een optie. Maar scherm alleen bij pieken of bij een te generatieve gewasstand of om een te hoge vrucht temperatuur te voorkomen. Het beste is hierbij om de vruchttemperatuur te blijven monitoren.

Ook een diffuus scherm of een diffuse coating kunnen hieraan bijdragen. In de middag mag de temperatuur oplopen naar 27ºC. Zak ’s nachts niet verder terug dan 19ºC met een korte voornacht van 17ºC om de knoppen sterk te houden (indien nodig) en wees ruim voor zonsopkomst op dagtemperatuur. Dit zorgt voor een goeie vruchtkwaliteit en -gezondheid.

Door de natuurlijke grofheid (hoog vruchtgewicht) van de paprika’s is het niet nodig om dit te forceren. Blijf in de ochtend actief telen en vang de periodes met wisselend weer op door het hanteren van een minimum buis.

Gina naast Maranello: bekijk het hier!


Meer over Gina lees je HIER! Voor alle vragen, neem contact met ons op!