Nieuwe ijsbergsla rassen Syngenta maken opwachting in de praktijk | Syngenta Nederland

You are here

Nieuwe ijsbergsla rassen Syngenta maken opwachting in de praktijk

Groentezaden
09.04.2020

Dit jaar staan de eerste hectares van twee veelbelovende nieuwe ijsbergslarassen van Syngenta op praktijkpercelen bij slatelers. Dit en ander nieuws bespreken we met teeltadviseur bladgewassen Cees Allaart van Syngenta Seeds.

De eerste percelen ijsbergsla zijn geplant en de prijzen zijn hoog. Maar wat de toekomst gaat brengen? Cees Allaart is voorzichtig. “Het aanbod komt nu uit Spanje. Maar hoe het over een paar maanden zal zijn voor ijsbergsla van eigen bodem is koffiedik kijken.” Een belangrijke en tegelijk onzekere factor is de coronacrisis. “Bij het planten hebben de telers weinig problemen. Met schermpjes op de plantmachines is voldoende veiligheid voor de werknemers geborgd. Maar hoe het straks met de oogst moet weet ik nog niet. De anderhalve meter regel  zal wel lastig worden.” 
Allaart constateert dat veel telers de afgelopen jaren hebben geinvesteerd in vaste afzetrelaties. “Dat was ook wel nodig want sommige telers zijn enorm gegroeid de afgelopen jaren. Het wordt dan belangrijker om afzetrisico’s te beperken.”

Nieuwe rassen
Allaart is blij dat dit jaar de eerste hectares van de ijsbergslarassen Ice Party en Ice Music worden geplant op praktijkpercelen. “Deze nieuwe rassen nemen bij een aantal telers een serieus deel van hun areaal in beslag”, zegt Allaart verheugd. “We hebben de afgelopen jaren bij veel telers proeven en demo’s gehad en dat begint nu z’n vruchten af te werpen.” De Ice Music vraagt volgens Allaart iets meer creativiteit in het plantschema. “Het ras heeft namelijk minder groeidagen nodig dan de meeste andere rassen”, legt Allaart uit. “Maar een korte teelt heeft ook voordelen. Je kunt met minder gewasbescherming toe, met minder beregening en bij een korter groeiseizoen heb je sowieso minder risico’s.” Beide nieuwe rassen hebben een groot oogstvenster van 500 tot 900 gram. De Ice Music is ook sterk tegen interne rand en heeft een hoge schottolerantie. “Het is niet erg als die wat langer blijft staan”, weet Cees.

Mechanisch oogsten
Net als bij veel andere groenteteelten is de arbeidsvoorziening voor ijsbergslatelers een groeiende uitdaging. Mechanisch oogsten kan dan uitkomst bieden. “Bij Syngenta zijn we druk bezig met de ontwikkeling van slatypes die zich lenen voor mechanische oogst. We verwachten binnen afzienbare tijd resultaten en gaan dan veldproeven doen”, besluit Allaart.

Wilt u meer weten? Ook op afstand staan we voor u klaar!

Onze slaspecialist Cees Allaart staat voor u klaar om vragen te beantwoorden en advies te geven. U kunt hem bellen of appen op 06-51151504. Desgewenst regelen wij een videogesprek. U kunt hem ook foto’s of filmpjes sturen zodat Cees op afstand teeltadvies kan geven.

 

Cees Allaart, sluitkool- en slaspecialist