Presto - Teeltinfo #3 2021 | Syngenta Nederland

You are here

Presto - Teeltinfo #3 2021

Groentezaden
06.05.2021
Y08385

Wij geven jou het passende advies om het beste uit ons topras Presto te halen.

Terugblik → zetsels 1 en 2

In de weken 7, 8 en 9 waren de omstandigheden goed voor vruchtzetting van zetsel 2. Dit resulteerde in een groot tweede zetsel van soms meer dan 3 vruchten/stengel. De totale plantbelasting was daardoor hoger dan normaal met zetsel 1 en 2 bij elkaar. Soms naar meer dan 30 stuks per m2. Die hoge plantbelasting heeft er daarna voor gezorgd dat het gewas het zwaar had met een dunne kop en relatief weinig groei, voor Presto kan de impact nog groter zijn vanwege het hoge vruchtgewicht. Toen de oogst van het tweede zetsel begon zag je de gewassen weer opknappen met sterkere/betere bloemen.

Waar Presto in proef staat bij een ras waar extreem generatief en op grofheid gestuurd wordt, daar zien we het vrucht gewicht oplopen tot boven de 250 gram. Bij bedrijven die sturen op Presto, daar zien we dat het vrucht gewicht 10-20 gram boven de gangbare rassen bleef en dat de snelheid van doorkleuren gelijk of iets trager was.
Presto is niet trager dan de referentierassen in de markt die vaak een mint groene kleur hebben. Als de referentierassen een streepje kleur hebben lijken ze rijp maar de smaak zit er nog niet aan. Presto heeft donkergroene vruchten en wordt veel rijper geoogst. Dan valt gelijk de betere smaak op.

Presto instraling mei 2021

Bron lichtcijfers; De Lier, Westland

Huidige situatie → zetsel 3

In week 12 en 13 zijn op de meeste bedrijven de vruchten van zetsel 3 gezet.

Door de goede omstandigheden van licht en temperatuur zien we dat de vruchtontwikkeling heel snel is en dat de vruchten snel doorkleuren.

De snelheid van vruchtontwikkeling en de hoge plantbelastingen zorgen ervoor dat het vruchtgewicht gemiddeld 10 tot 20 gram lager is dan afgelopen jaar. Dit is dan het perfecte gewicht. De meeste bedrijven hebben de afgelopen weken wat minder groei gehad dan normaal. De lengte groei was de afgelopen weken 5 cm per week. Een aantal telers heeft uit het 3e zetsel een groene vrucht geoogst omdat de plantbelasting aan de hoge kant was. Daarom zien we nu vlotter wat meer groei en een snellere herzetting.

Om deze content te kunnen zien moet u de Marketing Cookies inschakelen.

Vooruitblik → haal het beste uit Presto

Plantbelasting

De plantbelasting (zetting) kan in de komende periode makkelijk hoog oplopen. Als de plantbelasting te hoog wordt, neemt Presto niet alle gezette vruchten mee. 37-42 stuks is ideaal. Mocht de plantbelasting te hoog worden dan is het wenselijk om de vruchten op de scheuten weg te snoeien.

Schermen

De dagtemperaturen zullen de komende periode waarschijnlijk hoger worden. In combinatie met de instraling blijft het belangrijk om de vruchttemperatuur te monitoren. Zie je dat deze boven de 45-47°C komt, dan is het belangrijk om de zon weg te schermen. Dit om verbranding van de vruchten te voorkomen. Let wel op: donkergroene vruchten nemen meer warmte op dan lichtgroene vruchten. Presto is een ras wat zeer sterk is op zijn wortels. Dit hebben we al twee jaar bevestigd gezien. Waar andere rassen in augustus/september in de problemen komen met groeikracht en afbranden, daar blijft Presto zijn groeikracht behouden. In mei kunnen we dagen hebben met veel instraling maar tegelijkertijd ook in de (voor)avond veel uitstraling. Bij een groeikrachtig ras als Presto is het verstandig om deze uitstraling weg te schermen.

Temperatuur

De komende periode zullen de nachttemperaturen geleidelijk aan hoger worden. Daarom adviseren we om de 17°C in de (voor) nacht aan te raken. Doe dit wel zo geleidelijk mogelijk om te voorkomen dat er te veel worteldruk is terwijl de kop niet meer actief is.

Zorg dat je voor zonsopkomst op dagtemperatuur bent, maar doe dit geleidelijk met 1°C per uur.
Probeer in de middag de temperatuur niet boven de 27-28°C te laten komen.

Watergift

Het vorige jaar hebben we gezien dat Presto meer water nodig heeft dan de standaardrassen in de markt. Dat kan resulteren in hogere EC’s bij Presto. Hou er wel rekening mee dat Presto een sterk wortelgestel heeft en dat het belangrijk is om bij weersovergangen niet te lang door te gaan met druppelen om worteldruk te voorkomen.

Over 6 weken komt de volgende teeltinfo: hoe kom je de zomer goed door!