Syngenta adviseert uientelers! | Syngenta Nederland

You are here

Syngenta adviseert uientelers!

Groentezaden
12.03.2020

Syngenta Seeds adviseert uientelers:

“Kijk naar de bodem, niet naar de kalender!”

Kees Jacobs en Michiel van Mol, de uienexperts bij Syngenta Seeds, adviseren uientelers om de komende  dagen en weken geen overhaaste zaaibeslissingen te nemen. “Het is een dure teelt, dus weet wat je doet en doe het goed. En dat begint bij zaaien als de bodem er klaar voor is.”

“Het wordt een laat voorjaar door alle neerslag van de laatste tijd. In een gemiddeld jaar zijn er rond deze tijd al de nodige uien gezaaid. Het risico zit er in dat telers ongeduldig worden en te vroeg het land opgaan.” Kees Jacobs van Syngenta Seeds weet dat het kriebelt bij veel uientelers. Toch adviseert hij om vooral naar de bodemconditie te kijken en niet te veel naar de kalender. “Wees geduldig. Het teeltseizoen kan nog een boel compenseren. Maar je kunt de grond maar één keer verknoeien.”

Kees Jacobs ondersteunt samen met zijn collega Michiel van Mol telers van Syngenta Seeds uienrassen in Nederland en Belgie. Het aandeel van Syngenta rassen in het Nederlandse  zaaiuien areaal groeit gestaag. De zaadfirma wil uientelers daarom kennis laten maken met z’n uienexperts en hun teeltkennis.  Komend seizoen verzorgen Jacobs en van Mol een rubriek met teeltadviezen via verschillende media. “Elke fase van de uienteelt heeft z’n eigen uitdagingen”, weet Jacobs. “Wij willen alle uientelers, ongeacht hun ras, van begin tot eind helpen om een hoogwaardig product te telen. Daarom zullen wij in deze rubriek met grote regelmaat actuele zaken in de uienteelt behandelen. De informatie wordt vrij toegankelijk voor iedereen.” De technisch-commercieel specialist heeft zo’n 15 jaar ervaring in de uienteelt en kent de teeltomstandigheden in zowel de oude als de opkomende uienteeltgebieden. “Michiel en ik zijn dagelijks op pad en zien uienpercelen door het hele land. We kunnen snel schakelen en inspelen op gebeurtenissen.”

Gewasinspectie is belangrijk

Jacobs wil, los van zijn advies om geduld te hebben met het zaaien, telers op het hart drukken om de percelen straks met grote regelmaat te inspecteren. “We moeten het vanaf nu stellen zonder insecticidecoating. Het is belangrijk dat telers de opkomst volgen en regelmatig controleren op plantuitval door vraat van de uienvlieg of de bonenvlieg.”

De teeltkennis van Jacobs en van Mol is ook te vinden op internet. Via www.syngenta.nl/uienexperts zijn bijvoorbeeld video-masterclasses toegankelijk over beregening, thrips bestrijding en MH-behandeling. Ook is daar informatie over de Syngenta rassen te vinden. Een nieuw ras als Promotion heeft bijvoorbeeld een zeer sterk wortelgestel; dat zorgt voor een natuurlijke weerbaarheid tegen bodemziekten als Fusarium. Ook hebben diverse Syngentarassen uitmuntende bewaareigenschappen en een zeer goede hardheid.