Y08385 - Teeltinfo #1 | Syngenta Nederland

You are here

Y08385 - Teeltinfo #1

Groentezaden
16.01.2020
Y08385

Onze allerbeste wensen en een heel gelukkig nieuwjaar toegewenst!

Dit is de eerste Y08385-teeltinfo van een reeks waarin we jullie zo goed mogelijk willen informeren over dit ras om een optimaal resultaat te behalen!

Ons nieuwe ras Y08385 viel in 2019  in de proeven op door:

  • zijn generatieve inslag in de start van het seizoen
  • een vruchtgewicht boven 180 g in de zomer
  • een uitstekende eindproductie

Y08385
Y08385
Door deze positieve eigenschappen staat er ondertussen ongeveer 20 ha van dit ras en zijn er  meerdere locaties waar een grote proef staat.

Terugblik vanaf opkweek tot nu

De opkweek van Y08385 is zonder problemen verlopen.
Het ras vertoont nauwelijks afwijkende planten, dit resulteert in een zeer uniforme partij planten met gelijke koppen.

Verder heeft Y08385 een horizontale bladstand. Om uniformiteit te garanderen adviseren we om tijdig ruimer uit te zetten.

Houd  voldoende snelheid in de etmalen (licht afhankelijk), dit resulteert in uniforme planten met gezonde wortel.

Het ras ontwikkelt zich goed door na het planten. We zien dat de inworteling in de mat vlot verloopt. Onder meer de sterke wortels  zorgen  voor de vruchtkwaliteit en de uniforme grofheid in de zomer.

Y08385
Zoals in bovenstaande grafiek duidelijk te zien is, hebben we in de laatste weken van 2019 minder licht gehad in vergelijking met de afgelopen jaren. Vanaf Januari zitten we wel weer op een beter niveau.

Huidige situatie

Op dit moment zijn de meeste gewassen met vruchtzetting bezig. We zien dat Y08385 sterke knoppen geeft (zeker in vergelijking met de standaard rassen) waardoor de zetting iets gemakkelijker verloopt. Om de knopstand van Y08385  te bevorderen wordt de etmaaltemperatuur langzaam afgebouwd door een groter D/N verschil aan te houden.

Te lage etmaal-/nachttemperaturen werken grove bloemen in de hand. Dit wordt nog versterkt bij teelt op goten omdat hierbij de mattemperatuur dieper afkoelt in de nacht.

Blijf kijken naar de knopstand en zak niet verder in temperatuur waar dat niet nodig is. Wanneer de vruchten goed gezet zijn,  kan de temperatuur weer iets omhoog.

Hier ligt meteen een aandachtspunt: veel bedrijven hebben dit ras in proef staan en kunnen er niet specifiek op sturen. Wanneer  de temperatuur laag blijft in verband met de zetting van het standaardras, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de vruchten van Y08385. De vruchten kunnen traag en zwaar worden en ook de bloemaanleg  van zetsel 2 kan te sterk worden. Hierdoor kan het ras als traag worden beschouwd, terwijl dit bij een specifieke sturing perfect kan opgevangen worden.

Y08385

Vooruitblik

Ons advies is om bij het eerste zetsel 1 vrucht/stengel aan te houden. Zie onderstaande tabel.
Daarboven worden best 2 oksels leeggemaakt, daarna kan de plant zichzelf reguleren.

Voorkom dat de vruchten van de 1e zetting te zwaar worden door voldoende snelheid te maken. Dit heeft ook een positief effect op de uitgroeisnelheid.

Om gelijke koppen te behouden worden vruchten van achterblijvende stengels best verwijderd.

Stuur generatief richting 2de zetsel maar voorkom dat de knoppen te grof worden.

De 1ste en 2de zetting bij elkaar mogen niet meer dan 20 stuks/m² zijn.

Top op 1 oksel, voorkom vruchten op zijscheuten.

Y08385

>> Tot op de volgende teeltinfo! Voor alle vragen neem aub contact met ons op.