Y08385 - Teeltinfo #3 | Syngenta Nederland

You are here

Y08385 - Teeltinfo #3

Groentezaden
14.04.2020
Y08385

Terugblik

Het eerste zetsel is eraf geoogst en het tweede zetsel staat op punt om te gaan kleuren. De afgelopen weken is de plantbelasting rustig opgebouwd met wekelijks enkele nieuwe vruchten, dit brengt het gewas in balans. Op sommige proeflocaties waar op het standaard ras gestuurd wordt is goed te zien dat een lage temperatuur voor Y08385 niet het gewenste resultaat geeft. Het gewas in minder goed in balans en we zien een kortere vruchtvorm.

Huidige situatie

We zien duidelijk dat Y08385 een hogere temperatuur en instraling goed kan omzetten. Dit geeft meer snelheid in ontwikkeling en zorgt voor een niet te extreem hoog vruchtgewicht. Dit is de beste manier om de plant goed in balans te houden.

Y08385

Belangrijk is om er voor te zorgen dat niet alle assimilaten naar de vruchten gaan maar verdeeld worden over de plant. Maak niet te veel dag nacht verschil en ga geleidelijk naar de (voor)nacht temperatuur. Bij dagen met veel uitstraling bij voorkeur naar de nacht gaan met het energie doek gesloten.

Instraling april 2020
Lichtcijfers van De Lier

Vooruitblik

Voorkom dat er op het 3e zetsel meer dan 3 vruchten/stengel komen om balans in de plant te behouden. Dit houdt in dat de plantbelasting op ongeveer 35 vruchten/m2 uitkomt. Dit kost geen produktie, want met een vruchtgewicht dat 20-30 gram hoger is dan de huidige standaard rassen komt dit op dezelfde kg/m2. Het topbeleid blijft om op 1 te toppen, zo voorkom je vruchten op de zijscheuten.

Voorkom koude koppen door uitstraling weg te schermen. Bij sterke overgangen naar een zomers weerstype is schermen een optie. Maar scherm alleen bij pieken of bij een te generatieve gewasstand of om een te hoge vrucht temperatuur te voorkomen. Het beste is hierbij om de vruchttemperatuur te blijven monitoren.

Het is belangrijk om met zonop op dag temperatuur te zijn om de vruchten niet te zwaar te laten worden.

Y08385 naast Gialte: bekijk het hier!

Meer over Y08385 lees je HIER. Voor alle vragen, neem contact met ons op!