“ Je kunt met Storidor pittig kilo’s telen „ | Syngenta Nederland

You are here

“ Je kunt met Storidor pittig kilo’s telen „

10.10.2016

“Ik wil een kool die ik mág verkopen, niet een kool die ik moet verkopen” is de lijfspreuk van koolteler Jelle Veltum uit Waarland. Het kenmerkt ook de manier waarop hij zijn rassen kiest. Bovenaan zijn verlanglijst staat een hoge opbrengst. Dat is bij Storidor geen probleem. “Je kunt met dit ras pittig kilo’s telen”, meldt Veltum tevreden. “Gemiddeld meestal meer dan met andere rassen voor de lange bewaring.” Voor die hoge opbrengst hoeft Veltum als teler geen rare capriolen uit te halen. “Storidor is makkelijk in de teelt. Hij groeit goed en heeft niet overmatig stikstof nodig.” Mede dankzij de vloeibare stikstofbemesting die Jelle al weer zo’n 10 jaar toepast, zijn de bemestingsnormen voor hem geen beperking.

Sterker dan andere rassen
Jelle Veltum teelt jaarlijks 50 hectare kool waarvan ca. 90% witte. De meeste kool verkoopt hij zelf aan afnemers door heel Europa. Een seizoen lang kwaliteit kunnen leveren, is het fundament onder zijn bedrijf. Direct na de opbrengst komt dan ook de bewaarbaarheid als belangrijke factor bij de rassenkeuze. Een groot deel van Veltum’s kool is voor de lange bewaring. Een goede bewaarbaarheid begint met een gezonde plant en daar laat Storidor volgens Veltum geen steken vallen. “Ik heb  het idee dat Storidor sterker is dan andere rassen. Bacterien en schimmels hebben er amper vat op”, stelt hij. Wat daarbij ongetwijfeld ook een rol speelt, is dat Storidor een stevige compacte kool is. “Hoe harder de kool, hoe minder last van schimmels”, is Jelle’s ervaring. Ook de grote weerstand van Storidor tegen slijtage op het veld draagt er aan bij dat er in het najaar een gezonde kool de koeling ingaat.

55.000 planten
Voor de lange bewaring is planten in mei bij ca. 40.000 planten de gangbare methode en dat geldt ook voor het grootste deel  van Veltum’s Storidor areaal van 4 hectare. Maar vanwege de robuustheid van het ras durft hij met Storidor ook wel van het gangbare pad af te wijken. Hij heeft dit jaar een experiment liggen met 55.000 planten per hectare. “Ik mik op een kleine maat  van 1,5 tot 2 kilo maar wel voor de lange bewaring en verse consumptie”, licht Jelle toe. “En ik durf de Storidor ook wel in april te planten en in augustus te oogsten.”

Makkelijk oogsten
Als moeder natuur haar werk gedaan heeft, laat Storidor zich eenvoudig oogsten. “De kool snijdt makkelijk”, meldt Jelle. “De stronk is niet al te hard. En in de schuur laat hij zich eenvoudig schonen.” Ook de uniforme maat van Storidor draagt bij aan de plezierige verwerking van deze kool. Als laatste factor bij de rassenkeuze noemt Veltum de smaak . “Storidor is niet te scherp, dat kan de consument bij witte kool wel waarderen.”

Mts Veltum, Waarland
Alles overziend kan Jelle Veltum alleen maar enthousiast zijn over Storidor.

Dit zou zomaar eens het grootste witte kool ras van Nederland kunnen worden. Ik had er best wat meer van willen hebben.