Maïsrassen voldoen nog niet optimaal aan wensen telers | Syngenta Nederland

You are here

Maïsrassen voldoen nog niet optimaal aan wensen telers

24.02.2015

Voederwaarde-opbrengst, voederwaarde (VEM) per kg droge stof en de droge stofopbrengst zijn de meest genoemde keuzecriteria voor een maïsras.

Dit blijkt uit het online onderzoek “MaïsScan 2015” onder maïstelers, dat is uitgevoerd door agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen. 

Syngenta heeft dit onderzoek mede-ondersteund. Het belangrijkste voor de teler is een hoge voederwaarde opbrengst. Deze valt te behalen uit veel drogestof per hectare oogsten met per kg drogestof een zeer hoge voerderwaarde (veel VEM/kg ds).

Uit het onderzoek blijkt verder dat een gedeelte van de maïstelers matig tevreden is over deze drie eigenschappen met betrekking tot het geteelde maïsras van vorig jaar. Er valt volgens de telers nog wat te verbeteren. Een verbetering kan komend seizoen al worden bereikt door de nieuwe (nog in onderzoek liggende) Powercell rassen Vemstar en SY Fanatic. Deze nieuwe rassen, die al dit jaar beschikbaar zijn voor de praktijk, geven per hectare een totale hoger voederwaarde opbrengst (tot 500 kg meer drogestof per hectare en tot 39 VEM/kg drogestof extra) en komen hiermee een stuk verder tegemoet aan de wensen van veehouders om hun rendement te verbeteren