Ontwikkeling van fruitmot en aangepast bestrijdingsadvies | Syngenta Nederland

You are here

Ontwikkeling van fruitmot en aangepast bestrijdingsadvies

18.06.2015

De populatie-ontwikkeling van fruitmot loopt dit jaar iets anders dan we gewend zijn. Vangsten in de vallen tonen aan dat ze er wel degelijk zijn.

Echter, het relatief koude en vooral schrale weer heeft tot nu toe weinig gelegenheid geboden om voor een duidelijke ei-afzet van de eerste generatie te zorgen. Onlangs hebben we enkele warmere avonden gehad en daar heeft de fruitmot gebruik van gemaakt door op een bescheiden niveau de eerste eieren af te zetten op appels. Zo’n twee tot drie weken later dan normaal. Dit heeft tot gevolg dat de eerste bespuiting tegen de jonge rupsen van fruitmot ook later uitgevoerd wordt dan normaal. Op zich is hier niets mee aan de hand maar het gevaar zit in het vervolg.
 

Zeer goede effectiviteit zonder zorgen over residu van fruitmotmiddelen
In peren komt de populatie opbouw van fruitmot ten opzichte van appels nog weer wat later opgang. Met een bespuiting van 300 gram Insegar®/ ha. legt u een goede basis voor de fruitmotbestrijding en tegelijkertijd worden zo de bladrollers aangepakt.
Daarna kan Affirm ingezet worden tegen de jonge rupsen van fruitmot. Op deze wijze kunt u vertrouwen op een zeer goede effectiviteit zonder zorgen te hebben over residu van fruitmotmiddelen.

Overlopers
In peren zien we vaak in de laatste weken voor de oogst zogenaamde overlopers. Herhaal de bespuiting met Affirm daarom na 14 dagen.
Ook als met feromoonverwarring wordt gewerkt, heeft het zin om op pieken een bespuiting tegen larven uit te voeren want vorig jaar zagen we de druk van fruitmot op veel plaatsen weer licht toenemen. Met Affirm in een dosering van 3 kg/ ha. voorkomt u dat oude tijden weer gaan herleven. Voeg aan Affirm altijd 125 ml. Agral®Gold per 1000 liter water toe.