Septoria apiico in knoldselderij voorkomen is beter dan genezen | Syngenta Nederland

You are here

Septoria apiico in knoldselderij voorkomen is beter dan genezen

16.07.2019
Knolselderij

Bladvlekkenziekte (Septoria apiicola) is vele jaren een lastige en moeilijk beheersbare ziekte in knolselderij. Wanneer er éénmaal een hoge ziektedruk in het perceel aanwezig is, is het nauwelijks mogelijk om je gewas weer gezond te krijgen. Voorkomen van bladvlekkenziekte is dus beter dan genezen

Je herkent Septoria aan de lichte plekjes die ontstaan op het loof van de selderij. Bij ernstige aantasting kan het gehele blad afsterven.

Meestal begint de ziekte in haarden. De schimmel grijpt vooral om zich heen bij warm en vochtig weer. Doordat de incubatietijd relatief lang is (minimaal 14 dagen), kan er al een infectie “onderweg” zijn, zonder dat je het met het oog kunt waarnemen. Er is dus een groot risico dat de ziekte niet tijdig wordt onderkent met een grote kans op een hoge ziektedruk. En dan ben je te laat om je gewas gezond te houden. Om Septoria te voorkomen is dus een preventieve aanpak noodzakelijk.

Septoria in knolselderij

Onze oplossingen tegen Septoria in knolselder

  • Wil je Sepetoria preventief aanpakken kies dan voor Score® in een dosering van 0,4 l/ha, (maximaal 3 toepassingen per seizoen).
  • Bij een hoge druk waarbij je al enkele vlekjes hebt waargenomen kun je er beter voor kiezen om te starten met  Amistar®Top 1 l/ha (maximaal 2 toepassingen/seizoen).

Voorkom ook het risico op Sclerotinia

Ter voorkoming van  Sclerotinia kun je kiezen voor Switch® met een dosering van 0,8 kg/. Ons advies is om deze aan het einde van de teelt in te zetten. Switch mag maximaal 2x /teeltseizoen gebruikt worden. Veiligheidstermijn van Switch is 14 dagen.