Voorkom verlies van opbrengst en kwaliteit in aardappel door zuigschade bladluis. | Syngenta Nederland

You are here

Voorkom verlies van opbrengst en kwaliteit in aardappel door zuigschade bladluis.

Akkerbouwzaden
02.05.2018
Zuigschade in aardappel voorkomen door luizen met Karate Zeon

Het pootseizoen 2018 verloopt met horten en stoten. Sommige telers zijn al klaar met poten terwijl anderen nog moeten beginnen. Toch is het nodig om alert te zijn op het voorkomen van bladluis, als de temperatuur stijgt, zullen de aardappelen snel opkomen en is het noodzakelijk om het gewas vanaf opkomst te beschermen tegen bladluizen om virusoverdracht te voorkomen. Luizen mogen geen kans krijgen in pootaardappelen. Want u wilt geen virus in uw hoogwaardige teelt. Als u na opkomst Karate Zeon® en een luisdoder inzet, geeft dit u maximaal resultaat tegen luis. 

Zuigschade door bladluis zorgt voor verlies van opbrengst en kwaliteit in consumptie-aardappelen, bovendien kunnen luizen virussen overdragen in uw hoogwaardige pootgoedteelt. Dit kost u geld. Bladluizen die het meest voorkomen in aardappelen zijn de Groene Perzikluis (Myzus persicae) en de Aardappeltopluis (Macrsyphum euphorbia). Maar ook de wegedoornluis (Aphis nasturtii) en de vuilboomluis (Aphis frangualae) kunnen forse problemen geven. Deze problemen worden niet in de laatste plaats veroorzaakt omdat met name de vuilboomluis ongevoelig is voor een groot aantal middelen. 

Ons advies bladluis bestrijden in aardappel: 

Spuit wekelijks (vanaf 90 % opkomst) preventief tegen luizen met Karate Zeon. Deze pyrethroïde heeft een dubbele werking. Ten eerste maakt het de plant onaantrekkelijk voor luizen. Ten tweede doodt het luizen.

Spuit wekelijks Karate Zeon en voeg daar altijd minerale olie aan toe. Dat geeft het beste effect (zie de grafiek).
Dosering: 0,05 liter Karate Zeon plus 6 liter minerale olie per hectare.
(Karate Zeon niet spuiten tijdens de bloei)

Bestrijding Y-virus door bladluis in aardappel

Karate Zeon stoot luizen af en doodt luizen. Spuit in pootgoed wekelijks preventief tegen luizen met Karate Zeon. Deze pyrethroïde heeft dus een dubbele werking. Voeg in pootgoed altijd minerale olie toe. Dat geeft het beste effect tegen virusoverdracht. Karate Zeon niet spuiten tijdens de bloei. Als de luizendruk toeneemt, zet dan een aantal keren een de luizendoder in.