You are here

Maxim: buitentoepassing “op het erf” mogelijk

Aardappel
16.01.2017

Maxim 100 FS is het fungicide voor een knolbehandeling van pootgoed voor consumptie- en zetmeelaardappelen. 

Maxim 100 FS bestrijdt op de knol aanwezige Rhizoctonia solani (lakschurft) en heeft een uitstekende nevenwerking tegen zilverschurft, zwarte spikkel en fusarium.

De toepassing van Maxim 100 FS gebeurt door middel van een schijfvernevelaar op een rollenband. In tegenstelling tot een ander gebruikt middel, mag de toepassing van Maxim zowel binnen als buiten plaatsvinden. Dus ook op het erf; het hoeft dus niet speciaal in de schuur te gebeuren. Praktisch is dit een handig voordeel.

Schade voorkomen
Door Maxim 100 FS toe te passen op het pootgoed voor het planten wordt Rhizoctoniaschade voorkomen vanuit de sclerotiën op de knollen en heeft het een uitstekende nevenwerking tegen zilverschurft, zwarte spikkel en Fusarium. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen ongestoord kunnen groeien naar een hoge opbrengst met uitstekende (schil)kwaliteit.

Resultaten
Ter illustratie ziet u hier onder in dit artikel de resultaten van een proef met pootgoed behandelingsmiddelen gedaan in Dinteloord in het ras Red Scarlett. Beoordeling op de knollen is uitgevoerd na bewaring. NB: “ Onbehandeld schoon” is pootgoed dat op het oog vrij van ziektes was en niet is behandeld.

De Fusarium-toets is uitgevoerd door het HLB in een laboratorium omgeving met een kunstmatige infectie.

MAXIM 100 FS Advies: 

  • Toegelaten als knolbehandeling van pootgoed voor consumptie en zetmeelaardappelen.
  • Dosering is 0,25 liter per ton pootgoed.
  • Toepassen door middel van een schijfvernevelaar (o.a. Mafex, Pieperdoes) op een rollenband. Zorg voor een optimale bedekking op de knollen.
  • Mits de bedekking goed is, is ons advies om Maxim 100 FS onverdund of in één op één verdunning met water te behandelen. Liever niet meer dan 1 liter spuitvloeistof per ton pootgoed gebruiken i.v.m. het (te) nat worden van het pootgoed.
  • Toepassen op slapende knollen.