Knolbehandeling Rhizoctonia buiten “op het erf” mogelijk | Syngenta Nederland

You are here

Knolbehandeling Rhizoctonia buiten “op het erf” mogelijk

Akkerbouwzaden
26.02.2018

Rhizoctonia kan schade veroorzaken vanuit de sclerotiën op de knollen. Een knolbehandeling kan dit voorkomen en zorgt ervoor dat de aardappelen ongestoord kunnen groeien naar een hoge opbrengst van uitstekende (schil)kwaliteit. Maxim 100 FS bestrijdt op de knol aanwezige Rhizoctonia solani (lakschurft) en heeft een uitstekende nevenwerking tegen zilverschurft, zwarte spikkel en fusarium. Het is daarmee hét fungicide voor een knolbehandeling van pootgoed voor consumptie- en zetmeelaardappelen. 

Toepassing knolbehandeling op het erf

De toepassing van Maxim gebeurt door middel van een schijfvernevelaar op een rollenband. In tegenstelling tot een ander gebruikt middel, mag de toepassing van Maxim zowel binnen als buiten plaatsvinden. Dus ook op het erf; het hoeft dus niet speciaal in de schuur te gebeuren. Praktisch is dit een handig voordeel. Let u er wel op voor erf-emissie/puntvervuiling en laat uw apparatuur tijdig keuren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de keuringsplicht van professionele apparatuur voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden strenger handhaven. Met ingang van het komende teeltseizoen zal de NVWA bij overtreding van de keuringsplicht - afhankelijk van de ernst van de overtreding - een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete geven.

Rhizoctonia-schade voorkomen

Door Maxim 100 FS toe te passen op het pootgoed voor het planten wordt Rhizoctonia-schade voorkomen vanuit de sclerotiën op de knollen en heeft het een uitstekende nevenwerking tegen zilverschurft, zwarte spikkel en Fusarium. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen ongestoord kunnen groeien naar een hoge opbrengst met uitstekende (schil)kwaliteit.