Phytophthora? Zo pakken onze Duitse buren het aan! | Syngenta Nederland

You are here

Phytophthora? Zo pakken onze Duitse buren het aan!

Akkerbouwzaden
15.05.2017
phytophthora bestrijden met Revus

Phytophthora? Zo pakken onze Duitse buren het aan!

De Duitse aardappelteelt heeft een omvang van zo’n 237.000 ha. Groter dus dan in Nederland. In een aantal artikelen kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen beide landen voor wat betreft teeltmaatregelen. Deze keer ligt de focus op Phyphthora.

Nog even de kerngegevens op een rij:

  • Duitsland kent zo’n 16.000 ha pootgoed, 53.000 ha zetmeelteelt en 168.000 ha consumptie aardappelen die 50/50 zijn verdeeld qua aardappelen voor verse consumptie en aardappelen voor de verwerkende industrie (chips, friet, aardappelproducten)
  • In het oostelijke deel van het land is de beschikbaarheid van water voor beregening geen vanzelfsprekendheid
  • In het noordwesten van het land is de kwaliteit van de aardappelen beter en zijn de opbrengsten hoger
  • In het oosten van het land zijn de bedrijven over het algemeen veel groter waardoor aardappelen lastiger inpasbaar zijn in het bouwplan (arbeidsintensief) waardoor aardappelen steeds meer plaats maken voor graan en koolzaad.

Phytophthora voorkomen is grootste kostenpost

Phytophthora is niet alleen het grootste probleem in de Duitse aardappelteeelt, het is voor de telers ook veruit de grootste kostenpost. Gemiddeld spuiten de telers zes tot acht keer per seizoen tegen deze schimmelziekte. De verschillen in klimaat bepalen dat in de ene regio vaker moet worden gespoten dan in de andere. In het oosten van het land (landklimaat) bijvoorbeeld is de ziektedruk lager en blijft het aantal bespuitingen soms beperkt tot vier. In het noorden van het land (zeeklimaat, meer vergelijkbaar met Nederland) is dat gemiddeld acht tot tien keer.

2016 was een jaar met extreem hoge ziektedruk. Dat noodzaakte de telers in het westen en noordwesten van Duitsland om tot soms wel 14 bespuitingen uit te voeren. Bovendien werden veel vaker dan gemiddeld tankmixen toegepast met curatieve producten op basis van bijvoorbeeld cymoxanil.

Advisering

In Duitsland heeft de zogeheten Landwirtschaftskammer een sterk adviserende rol. Ook ondersteunende adviessystemen worden frequent gebruikt, maar eigenlijk alleen bij aanvang van het seizoen. In Duitsland start de bescherming tegen Phytophthora niet zozeer op basis van gewasontwikkeling, maar veel meer door de ontwikkeling van de ziektedruk in het voorjaar in de gaten te houden. Dit geldt vooral in de regio’s met een lagere ziektedruk. Daarna wordt in een 10 tot 14 daags schema gespoten.

Later starten met eerste bespuiting

Ridomil Gold® MZ wordt in het noorden, oosten en zuiden van Duitsland vrij algemeen ingezet bij de start van de phytophthorabestrijding. Veelal één tot twee keer zodra de waarschuwingssystemen aangeven dat de ziektedruk toeneemt. In 2016 was dat pas begin juni, veel later dus dan in Nederland. In het westen van Duitsland zitten ze meer op dezelfde lijn zoals die ook in Nederland wordt toegepast. Valt de keuze niet op Ridomil Gold MZ, dan wordt veelal gewerkt met andere curatief werkende middelen o.a. op basis van cymoxanil. Kortom: in Duitsland wachten ze langer totdat de ziektedruk toeneemt. In Nederland starten we eerder en werken telers preventief, vaak met Revus®, vanwege onze ervaringen hoe Phytophthora zich in ons klimaat explosief uit kan breiden onder natte omstandigheden als we te laat zijn gestart.

Revus

Revus is, net als in Nederland, een veel gebruikt product. Vooral in de loofgroeifase. Rondom de bloei wordt dan overgeschakeld op wat wij in Nederland kennen als Carial®Star. Deze keuze is vooral gebaseerd op de behoefte om goede middelen die ook tegen Alternaria werken, vroegtijdig en  preventief in te kunnen zetten. Door het droge klimaat is Alternaria in Duitsland een nog groter probleem dan in Nederland.

Meer weten over Phytophtora onder hoge druk en wat u moet doen als u uit schema loopt? Bekijk dan onze korte video of kijk hoe het met uw Phytophthora-kennis is gesteld en doe de kennisquiz op: www.aljarenrevus.nl