Rijenbehandeling aardappelen- onderzoek op het P-AGV Lelystad laat sterkte van Amistar zien | Syngenta Nederland

You are here

Rijenbehandeling aardappelen- onderzoek op het P-AGV Lelystad laat sterkte van Amistar zien

Akkerbouwzaden
04.04.2018
ZwarteSpikkel bestrijden met Amistar onderzoek P-AGV Lelystad

Al jaren gebruiken telers in de rijenbehandeling bij het poten van aardappelen het middel Amistar. Sinds dit voorjaar is een nieuw product op de markt, waarvan wordt gezegd dat het ook een goede werking heeft op Rhizoctonia. In opdracht van Syngenta is door het P-AGV te Lelystad dit nieuwe middel vergeleken met Amistar tegen alle ziekten waarvoor een rijenbehandeling in aardappelen wordt ingezet, te weten Rhizoctionia, zwarte spikkel en zilverschurft. 

Rijenbehandeling aardappelen- onderzoek op het P-AGV Lelystad laat sterkte van Amistar zienHet P-AGV heeft de werking van de beide middelen getest in een petrischalentoets. Hierbij wordt van de middelen 100% aflopend tot 0,1% van de praktijkdosering aan een voedingsbodem in een petrischaal toegevoegd. Op deze voedingsbodem wordt daarna in het midden van de petrischaal de schimmel gebracht, waarna de ontwikkeling wordt gevolgd. De ontwikkeling van de schimmel wordt vastgesteld door te meten hoever de ziekte uitgroeit (doorsnede van de myceliumgroei in mm). 

Rhizoctonia solani

Op Rhizoctonia laten beide middelen een goede werking zien. Bij onbehandeld groeit het mycelium van de Rhizoctonia tot een doorsnede van gemiddeld 80 mm. Bij Amistar loopt –afhankelijk van de dosering – de groei van 1 tot 22 mm. Bij Allstar loopt de groei van 7,5 tot 32 mm. Op basis van deze toets mag worden geconcludeerd dat beide middelen op Rhioctonia werken en dat de werking van Amistar iets sterker lijkt te zijn. Zie onderaan dit artikel voor de grafieken en foto’s.

Zwarte spikkel (Colletotrichum coccodes)

Op zwarte spikkel wordt een totaal ander resultaat gevonden. Bij onbehandeld groeit het mycelium van de Colletotrichum tot een doorsnede van gemiddeld 65 mm. Bij Amistar varieert de groei van 5 tot 15 mm, wat duidt op een sterke werking. Allstar laat daarentegen nauwelijks tot geen werking zien met een myceliumgroei van 50 tot 68 mm. Op de foto’s van de petrischalen komt dit zeer duidelijk tot uiting.

Zilverschurft (Helminthosporium solani)

Op zilverschurft loopt deze toets nog, maar deze schimmel groeit zo langzaam op de petrischalen, dat hiervan nog geen resultaten zijn.

petrischalentoets rhizoctonia grafiek.jpgpetrischalentoets_rhizoctonia_foto.jpg

 

Petrischalentoets zwarte spikkel

Petrischalentoets zwarte spikkel