You are here

Tijdens het poten aandacht voor Rhizoctonia en luis

Aardappel
31.01.2018
Rhizoctonia bestrijden met Amistar

Een Rhizoctionia aantasting vanuit de grond veroorzaakt lakschurft, knol misvormingen en heeft invloed op de maatsortering. Vroege aantasting van jonge knollen veroorzaken soms gaatjes die sterk lijken op die van ritnaalden. Daarnaast zien we een kwaliteitsprobleem door het optreden van zilverschurft in zowel pootgoed als tafel-aardappelen (consumptie). Het is dus aan te raden om tijdens het poten Rhizoctonia, zilverschurft, en zwarte spikkel aan te pakken, maar ook direct aandacht te besteden aan luis in het begin van de teelt. 

Luizen kunnen niet alleen zuigschade voorkomen, maar ook virussen overbrengen. U ziet toch ook graag een luisvrij gewas en een schone knol? Geef uw gewas dan al bij het poten een goede start mee en leg zo de basis voor een goede, gezonde teelt. De meest gebruikte toepassing voor een gezonde start bij het poten is Amistar® 3 l/ha + Actara® 0,1 kg/ha in de rij. Amistar voorkomt Rhizoctonia (lakschurft) en werkt tevens tegen zilverschurft en zwarte spikkel. Actara houdt het gewas de eerste 10 weken na poten luisvrij. Hiermee voorkomt u in tafel- en zetmeelaardappelen een vroege opbouw van de luispopulatie. In pootgoed is dit een solide basis ter voorkoming van het Y-virus dat door luizen wordt overgebracht en verschillende virusziekten kan veroorzaken die kunnen zorgen voor opbrengstderving of afkeuring. 

Klik hier om het hele advies te lezen: Hoe u dit alles in één werkgang aan kunt pakken met Actara® en Amistar® (tevens proefresultaten). Gemak dient toch immers de mens?