Update toelatingssituatie diquat -Reglone® | Syngenta Nederland

You are here

Update toelatingssituatie diquat -Reglone®

Aardappel
16.10.2018
Reglone voor doodspuiten aardappelloof

Graag willen we u informeren over de laatste ontwikkelingen rondom het lopende vernieuwingsproces van diquat in de EU.
 
De Europese Commissie heeft besloten om de toelating van de actieve stof diquat in te trekken op basis van bezorgdheden omtrent blootstelling van omstaanders, omwonenden en vogels. In de Beroepscommissie van 12 juli 2018 werd er door de EU lidstaten geen akkoord bereikt over het voorstel van de EU Commissie om de toelating van diquat in te trekken. Diezelfde Commissie heeft nu besloten om haar voorstel om diquat in te trekken toch in de EU te implementeren.

Voor de uitfasering van diquat bevattende producten in de EU zou de Commissie toegestemd hebben met een maximale uitverkoopperiode van 6 maanden en een daaropvolgende opgebruikperiode van 9 maanden. Dit betekent dat Reglone niet meer mag worden ingezet voor loofdoding in aardappelen na 4 november 2019.
 
Wij staan achter onze producten en ons onderzoek en wij blijven erbij dat het intrekken van de goedkeuring van diquat niet gerechtvaardigd is. Een aantal lidstaten deelt deze mening, zoals blijkt uit het resultaat van de stemming op 12 juli 2018.

Wij zijn ervan overtuigd dat diquat een essentiële rol speelt in de Europese voedselproductie. Met de juiste toepassing en een veilige werkwijze konden Europese boeren en voedselverwerkers al meer dan 50 jaar op een verantwoorde manier gewassen van hoge kwaliteit telen en tegelijkertijd opbrengstverlies bij de oogst en tijdens de verwerking beperken. Europa verliest hiermee een belangrijk hulpmiddel voor het concurrentievermogen van de Europese landbouw.
 
Mocht u verder vragen hebben dan kunt u bij ons terecht.