DENT rassen: aanbevolen voor ccm, ook een aanrader voor snijmaïs?

Akkerbouwzaden
Hoe zit het met dent- en flintrassen en zijn beiden goed te gebruiken als snijmaïs? Wat zijn de sterke punten van dent versus flint en wat is dan de beste keuze?

Dent- en flint-maïsrassen voor CornCobMix (CCM)

Dent ("paardetand") rassen zijn net wat geschikter voor CCM vanwege de iets andere zetmeelstructuur dan flint-rassen (= ronde korrel). De rassen SY Enermax , SY Impulse (100% dent- Belgische markt), en in zekere zin ook SY Calo, SY Telias en SY Brenton (dentkarakter) zijn aldus goede keuzes voor teelt van CCM.

Voordeel dentrassen in snijmaïs

Ook in snijmaïs kunnen dentrassen voordeel bieden met (soms) iets betere zetmeelverteerbaarheid en opbrengstpotentieel.
ECHTER : andere eigenschappen van dentrassen zijn dan weer minder positief voor ruwvoerproductie.

Nadelen dentrassen in snijmaïs

Plantverteerbaarheid en zetmeelgehalte (bij een "normaal" DS-gehalte van 35-38% DS) vallen bijna altijd tegen. De iets betere zetmeelverteerbaarheid van de korrel (een paar %) wordt dan al snel teniet gedaan door het lager zetmeelgehalte en de mindere plantverteerbaarheid. Verder valt de beginontwikkeling van de plant vaak tegen (vooral in koude/natte omstandigheden) en zijn veel dentrassen aan de late kant en genetisch gevoeliger voor stengelrot. Dit heeft een  negatieve invloed op inkuilbaarheid en bewaring. Dat is de reden waarom Syngenta voor snijmaïs nog altijd volop in zet op flinttypes. 

Dent- en flintrassen vergeleken:  VEM(-opbrengst), zetmeel, drogestofopbrengst en landbouwkundige kenmerken

Hieronder vergelijken we twee Powercell™-rassen met zes dentrassen (meerjarige cijfers). Dit toont aan dat Powercell(flint)-rassen nog altijd in het voordeel zijn.
Powercell-rassen kenmerken zich o.a. door hoge voederwaarde uit zetmeel én celwandverteerbaarheid voor hogere voederopname en meer ruwvoermelk. Lees meer over de rassen met het Powercell-kenmerk
Op termijn verwachten we wel dat Syngenta en andere kwekers ook voor Benelux geschikte rassen zullen vinden die het even goed, of zelfs beter gaan doen dan flintrassen.

Maar op dit moment geldt : VOOR DE MEEST RENDABELE MELKPRODUCTIE : POWERCELL maïsrassen kiezen !

  Powercell gemiddeld(1) DENT gemiddeld(2)  Voordeel
VEM 1015 981  34 VEM extra met Powercell
zetmeel 101,7 100,4  gelijkwaardig
VEM-opbrengst 103,5 99,6  tot 4% meer energie-opbrengst/ha met Powercell
landbouwkundig(3) 8,1 op 9 7,3 op 9  meer oogstzekerheid en gezondere kuilen met Powercell

Bron: Syngenta

1) gemiddelde SY Nomad/SY Dakini
2) gemiddelde 6 dentrassen

3) gemiddelde stevigheid, stengelrot en builenbrandtolerantie (hoe hoger het cijfer, hoe beter)


Powercell™-rassen kenmerken zich door een hoge celwandverteerbaarheid en sterke landbouwkundige eigenschappen. Een unieke combinatie in mais