DENT rassen: aanbevolen voor ccm, ook een aanrader voor snijmaïs?

Akkerbouwzaden
CCM is een zeer goed krachtvoer op tal van varkensbedrijven.  Dent ("paardetand") rassen zijn hier beter geschikt voor CCM vanwege de iets andere zetmeelstructuur dan flint/dentrassen (= ronde korrel).

Dentrassen doen het goed voor CornCobMix (CCM)

CCM is een zeer goed krachtvoer op tal van varkensbedrijven.

CCM is een zeer goed krachtvoer op tal van varkensbedrijven.  Dent ("paardetand") rassen zijn hier beter geschikt voor CCM vanwege de iets andere zetmeelstructuur dan flint/dentrassen (= ronde korrel). 
 

De rassen SY Enermax , SY Impulse en SY Helenor (100% dent), en ook SY Calo, SY Telias en SY Brenton (sterk dentkarakter) zijn aldus goede keuzes voor teelt van CCM.

Dentrassen als snijmaïs?

Ook in snijmaïs kunnen dentrassen voordeel bieden met (soms) iets betere zetmeelverteerbaarheid. Bijvoorbeeld voor maïskuilen die (te) vroeg moeten aangesproken worden is dentmaïs in het voordeel. 
ECHTER : andere eigenschappen van dentrassen zijn dan weer minder optimaal voor ruwvoer. 

Nadelen dentrassen in snijmaïs

Plantverteerbaarheid en zetmeelgehalte (bij een "normaal" DS-gehalte van 35-38% DS) vallen wel vaker tegen bij veel dentrassen. De soms iets betere zetmeelverteerbaarheid van de korrel (een paar %) wordt dan al snel teniet gedaan door het lager zetmeelgehalte en de mindere plantverteerbaarheid. Verder valt de beginontwikkeling van de plant vaak tegen (vooral in koude/natte omstandigheden) en zijn veel van deze dentrassen aan de late kant en genetisch gevoeliger voor stengelrot. Dit heeft een negatieve invloed op de inkuilbaarheid en conservering. Dit zijn redenen waarom Syngenta voor snijmaïs nog altijd volop inzet op flint/dent genetica.  Op termijn verwachten we wel dat Syngenta en andere kwekers ook voor Benelux geschikte rassen zullen vinden die het even goed, of misschien zelfs beter gaan doen dan flint/dentrassen.

Dent- en flintrassen vergeleken:  VEM(-opbrengst), zetmeel, drogestofopbrengst en landbouwkundige kenmerken

Hieronder vergelijken we twee POWERCELL™-rassen met zes pure dentrassen (meerjarige cijfers). Dit toont aan dat POWERCELL™(flint/dent)-rassen nog altijd in het voordeel zijn. 

 POWERCELL™ gemiddeld(1)DENT gemiddeld(2) Voordeel
VEM1015981 34 VEM extra met POWERCELL™
zetmeel101,7100,4 gelijkwaardig
VEM-opbrengst103,599,6 tot 4% meer energie-opbrengst/ha met  POWERCELL™
landbouwkundig(3)8,1 op 97,3 op 9meer oogstzekerheid en gezondere kuilen met  POWERCELL™

Bron: Syngenta

1) gemiddelde VAN 2 POWERCELL™  rassen
2) gemiddelde 6 dentrassen
3) gemiddelde stevigheid, stengelrot en builenbrandtolerantie (hoe hoger het cijfer, hoe beter)

Conclusie : VOOR DE MEEST RENDABELE MELKPRODUCTIE : POWERCELL™ maïsrassen kiezen !

POWERCELL™-rassen kenmerken zich o.a. door hoge voederwaarde uit zetmeel én celwandverteerbaarheid, voor een hogere voederopname en meer ruwvoermelk. Lees meer over de rassen met het POWERCELL™kenmerk

Voor een overzicht van al onze maïsrassen, klik hier