HYVIDO hybride gerst telen bij Doel: een vaste waarde!

Akkerbouwzaden
De opbrengst van hybride wintergerst is gewoon beter dan bij gewone gerst, en dat elk jaar opnieuw. En met de betere graanprijzen tellen de extra kilo’s nog harder door in vergelijking met een gewone gerst

Enigszins vervreemdend was het wel; direct na de Liefkenshoektunnel de afslag 11, Waaslandhaven-Noord richting Kallo-Centrum/Doel. Niets hier herinnert aan de fietstochtjes uit mijn jeugd naar Doel, meer dan 40 jaar terug… Als ik mijn weg zoek tussen vrachtwagens, roadblocks en weegbruggen geeft mijn navigatie nog 4,6 km aan tot de boerderij waar we de bedrijfsleider Marc Van Buynder gaan treffen om met hem te spreken over HYVIDO, hybride gerst. Een teler van het eerste uur. En inderdaad, we zien een mooi golvend HYVIDO wintergerstveld met op de achtergrond de Waaslandhaven.

Hoe is het allemaal begonnen?

Op mijn vraag wanneer en waarom hij is begonnen met het telen van HYVIDO krijgen we de volgende uitleg. Marc:” Toen ik hier als bedrijfsleider begon een jaar of 10 terug, werd er al een paar jaar HYVIDO verbouwd. De eigenaar was op zoek naar een extra teelt naast grasteelt, dat vaak toch een lastige teelt is. Er werd voor wintergerst gekozen, dit is een niet veel voorkomende teelt in de Wase Polders, maar dit was de periode dat Syngenta hun Hyvido hybride wintergerst gamma op de markt bracht.  In de beginjaren haalden we al vaak 9 ton zonder probleem. Inmiddels hebben we al diverse HYVIDO hybride gerstrassen tot volle tevredenheid geteeld”. 

En wat is er aan ziektebestrijding en versteviging gedaan?

Marc: “Doorgaans spuiten we twee keer tegen ziekten, en natuurlijk verstevigen we. De onkruidbestrijding in het najaar combineren we met een bespuiting tegen luis, zeker nu het vaak wat warmer is, is dat geen overbodige luxe. Het is eigenlijk een extra verzekering".

Waarom HYVIDO?

Typisch aan de Wase Polder zijn de wisselende bodemtypes, we hebben hier percelen van zeer zware klei tot akkers met zanderige koppen. Om op deze wisselende omstandigheden te kunnen inspelen hebben we sterke planten nodig. Met hybride gerst telen we sterke planten met een zeer goede ziektetolerantie. Het uitstoelend vermogen van HYVIDO wintergerst en de mindere N-bemesting is ook zeker een pluspunt!
De opbrengst is gewoon beter dan bij gewone gerst, en dat elk jaar opnieuw. En met de betere graanprijzen tellen de extra kilo’s nog harder door in vergelijking met een gewone gerst.

Ook voor de spreiding van het werk past Hyvido wintergerst perfect in ons teeltsysteem. De teelt is vroeg weg en je kunt daarna een groenbemester zaaien die optimaal en lang kan doorgroeien! Op die manier kun je ook maximaal organisch materiaal in de bodem brengen.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Het uitstoelend vermogen van Hyvido wintergerst is ook zeker een pluspunt! De opbrengst is gewoon beter dan bij gewone gerst, en dat elk jaar opnieuw. En met de betere graanprijzen tellen de extra kilo’s nog harder door in vergelijking met een gewone ger

Afb: Marc van Buynder en Roel van Avermaet (Technisch Specialist BNL Mais- en Graanzaden)