Kun je nog maïs zaaien na half mei ?

Akkerbouwzaden
Kan men nog mais zaaien na half mei

Met name in het noorden van Nederland is het zaaien van maïs nog volop aan de gang. Enkele loonwerkers spreken zelfs dat ze op dit moment nog maar op 20 à 30% van het te zaaien areaal zijn.

Kun je nog maïs zaaien na half mei ?

Dat is zeker nog mogelijk. Wanneer de bodem opgewarmd is en men kan zaaien in goede omstandigheden, kan mais zich zeer snel ontwikkelen en kan de achterstand beperkt zijn ten opzichte van vroeg gezaaide percelen.

Met ultra-vroege en zeer vroege rassen kun je dan zelfs nog ruim 15 ton drogestof per hectare oogsten met een afgerijpte kolf. Wanneer het u het perceel gaat gebruiken voor grasland zal de opbrengst maximaal 10 ton drogestof per hectare zijn. Met de huidige (verwachte) voederwaardeprijzen en schaarste van ruwvoer in verschillende regio’s is het verstandig om te kiezen voor de maximale drogestof opbrengst en dus te kiezen voor maïs.

Enkele tips voor late zaaiers

Wanneer u nog zaaizaad tekort komt, is het verstandig te kiezen voor ultra- of zeer vroege maïsrassen. Syngenta heeft nog voldoende voorraad in diverse zaaizaadbehandelingen beschikbaar en snel leverbaar:

Zandgrond en vanggewas

Wanneer u op zandgrond teelt en moet voldoen aan de eis om vóór 1 oktober een vanggewas te zaaien, is het wellicht verstandig om te kiezen voor onderzaai. Informeer hiervoor bij uw zaaizaadleverancier.

Stikstofgift

Breng de gift voor stikstof wat naar beneden. Denk aan ca. 20 N minder dan normaal. Hierdoor rijpt de maïs wat sneller op een natuurlijke manier af aan het einde van het seizoen.

Advies zaaidichtheid maïs na 15 mei

Klilk hier voor het overzicht van alle maisrassen