Maïs telen in veranderend klimaat. Voor welke keuzes sta je?

Akkerbouwzaden
Mais telen in een veranderend klimaat - voor welke keuzes sta je

Maïs telen in een veranderend klimaat - voor welke keuzes sta je komend maïsseizoen? Rassenkeuze, wel of niet beregenen en wanneer dan? Lees hier onze praktische tips waar moet u zoal op moet letten om ook in droge en hete periodes een gezond gewas te behouden en een hoge (VEM) opbrengst te genereren.

Download voor de uitgebreide informatie en achtergrond de folder. 

Tips voor het volgende teeltseizoen: 

  • Beregen preventief vóór de bloei zodat de plant sterk en gezond de bloei in gaat en wat “reserve” heeft. Bij voorkeur 25 mm per keer.
  • Beregen liefst in de nachtelijke uren. Overdag kan maïs meer stress vertonen en dan is het verstandig om een gewas zoveel mogelijk met rust te laten. Daarnaast is er ‘s nachts een minimale directe verdamping en sluit u mogelijke bladbeschadigingen bij zeer hoge temperaturen en scherpe zonnestraling uit.
  • Let op ziektetoleranties (builen- en kopbrand) en op droogtetolerantie van een ras bij je rassenkeuze. Op de rassenlijst kun je droogtetolerante (recente) rassen herkennen aan hoge cijfers voor VEM en opbrengst. Deze rassen presteerden immers goed in het meerjarig onderzoek gedurende de droge jaren 18, 19, 20 (en 22).
  • Ga in je maïsteelt voor de maximale (VEM)-opbrengst en overweeg om, afhankelijk van je bedrijfssituatie, een gedeelte maïs te dorsen. Met de huidige voederwaardeprijzen kan dat al snel financieel interessant zijn. 
  • Staar je niet enkel blind op het zetmeelgehalte op de rassenlijst. Kijk ook naar de cijfers voor stengelrot (veel stengelrot kan zetmeelcijfer sterk beïnvloeden), VEM en opbrengst.


“Meer opbrengst, totale voerkwaliteit én een gezond gewas,
daar gaat het ons om. Let’s go and grow together!”