Maïsrassen 2023, waar moet je rekening mee houden bij je keuze?

Akkerbouwzaden
Wat zijn je overwegingen voor een maïsras voor 2023? We zetten een aantal factoren op een rij na een aantal jaren met een uitdagend klimaat

 

Welke maïsrassen presteerden goed in 2022? 

Het maïs groeiseizoen was in 2022 (alweer) te droog en te warm...
Na de goede opbrengsten van 2021, past 2022 eerder in het rijtje van 2018, 2019 en 2020.
Wat zijn dan je overwegingen voor een maïsras voor 2023? Je zoekt een betrouwbaar ras, met goede resultaten, dat spreekt voor zich. Een ras dat goed past in je eigen unieke situatie. Waar moet je dan op letten en wat zijn de pijnpunten voor komend seizoen? Waarop baseer je dan je keuze?

Terugblik 2022

De uitzonderlijke droogte en de hoge temperaturen (vooral rond de bloeiperiode) hadden in veel gevallen een sterk negatief effect op korrel- en snijmaïs-opbrengsten.
Daarnaast verliep de afrijping ongezien snel, met drogestoftoenames tot 10% per week eind augustus. Zowel in de praktijk als in de proeven werd de maïs dan ook vaak te laat geoogst, aan drogestofgehaltes die de 40% overschreden, met uitschieters tot 50% DS en meer.

Geen eenduidig beeld door uitzonderlijk klimaat

Rassen in dergelijke omstandigheden beoordelen is dan ook verre van evident, en in veel gevallen subjectief. Het “beste” maïsras kon een complete tegenvaller zijn op bepaalde velden, afhankelijk van vochttoestand van de bodem, bloeitijdstip of andere factoren. Op andere maïspercelen of in andere regio’s kon dat ras dan weer wel zijn potentieel tonen. Boer A is dan zeer ontevreden over het ras, boer B vindt het dan weer prima...

Beoordelingen rassenproeven 2022 – een uitdaging 

Ook voor de rassenproeven was het een uitdagend jaar. In België worden weinig proefvelden beregend, en deze hadden dus ook risico op droogte- en hittestress of werden te laat geoogst.
Dit kan zijn invloed hebben op het aantal locaties dat uiteindelijk weerhouden wordt om tot een relevant jaarcijfer (samenvatting) te komen voor 2022. Hoe minder locaties overblijven, hoe lager de betrouwbaarheid. Een gegeven waar we ook mee geconfronteerd werden in 2018.

“Ons advies is daarom, nog meer dan anders : wens je betrouwbare informatie te weten te komen over rassen, kijk dan alleen naar de rassen op de Rassenlijst met de Meerjarige Resultaten”

 

Ook op de kleine oppervlaktes van een blokkenproef kon men verschillen zien binnen hetzelfde maïsras.

Afbeelding: Ook op de kleine oppervlaktes van een blokkenproef kon men verschillen zien binnen hetzelfde ras.

Heel wat resultatensamenvattingen zijn te vinden op onze website.

Wil je specifiek weten welke rassen het in een droog/warm jaar zoals 2022 goed kunnen doen?

In de afgelopen 5 jaar kenden we 4 droge/warme zomers en 1 “normaal” jaar. Een trend die lijkt door te zetten. Het lijkt dus verstandig om vooral hybriden te kiezen die het net iets beter doen in dergelijke jaren.

De beste bron van informatie hiervoor zijn op dit moment  de meerjarige cijfers van 2020. Deze zijn zowel in België en Nederland grotendeels gebaseerd op de oogst van 2018, 2019, 2020. Drie jaren die voor een groot deel vergelijkbaar zijn met het afgelopen maïsjaar.  Voor deze resultaten, klik hier