Maïsrassen met extra waarde | Syngenta Nederland

You are here

Maïsrassen met extra waarde

Akkerbouwzaden
07.01.2021
De prestaties van onze nieuwe genetica, in “moeilijke” maïsjaren, overtuigen steeds meer boeren en loonwerkers. Ook de Syngenta zaaizaadkwaliteit en -behandeling maken het verschil.

De prestaties van onze nieuwe genetica, in “moeilijke” maïsjaren, overtuigen steeds meer boeren en loonwerkers. Ook de Syngenta zaaizaadkwaliteit en zaaizaadbehandeling maken het verschil.

Voor komend seizoen hebben we een aantal nieuwe toprassen beschikbaar. Unieke combinaties van droogtetolerantie, tolerantie tegen kopbrand en builenbrand en zeer hoge ( voederwaarde) opbrengst.

SY Silverbull -  Zeer stevig met hoogste tolerantie tegen kop- en builenbrand

Dit ras is voor het 2e jaar onderzocht bij het ultravroege rassenonderzoek van Wageningen Universiteit. Het ras viel in het 1e jaar van onderzoek al op door de uitzonderlijke sterke landbouwkundige eigenschappen. Zowel stevigheid als gezondheid zijn uitermate perfect. Daarnaast hoort dit ras bij de top van de lijst qua VEM en VEM-opbrengst. Het is een echt snijmaïstype en geschikt voor een typisch melkveerantsoen. Het ras rijpt af als “stay-young”. Dat wil zeggen dat de plant lang groen blijft en de kolf eerder afrijpt. Dat houdt de plant lang gezond met veel bladgroen en geeft het voordeel dat je oogstflexibilteit krijgt en als teler zelf kunt sturen op het aandeel zetmeel (hoe droger oogsten, hoe meer zetmeel).

Kortom: SY Silverbull is een ras om van te melken die zeer stevig is en gezonde planten op het veld houdt!  Klik hier voor informatie SY Silverbull

SY Brenton - Hoog zetmeelgehalte en zeer stevig

Een zeer vroeg afrijpend gewas nodig waarbij u de mogelijkheid heeft om het als MKS, Korrel of CCM te oogsten, of wanneer u die keuze al gemaakt heeft? Dan is het ras SY Brenton de beste keuze hiervoor. Het ras valt op door haar hoge zetmeelgehaltes en zeer goede stevigheid. Het is een compact type ras die harmonisch afrijpt en daardoor vroeg het zetmeel vormt in de kolf. Uit de onderzoeken van PPO haalde dit ras zelfs zetmeelgehaltes boven de 500 gram! Met een stevigheid van 8,5 hoeft u zich geen zorgen te maken als u het ras langer wilt laten staan om het als MKS, Korrelmaïs of CCM te oogsten.

Kortom: SY Brenton is een ras voor zowel snijmaïs als korreloogst geschikt die landbouwkundig betrouwbaar is!  Klik hier voor informatie SY Brenton

SY Dakini - Allerhoogste VEM van de middenvroege rassenlijst

Al een heel aantal jaren zijn we als Syngenta bezig met sterke plantverteerbaarheid en communiceren we de rassen die dit hebben onder het kenmerk “Powercell”. SY Dakini is een ras dat hierin ook valt en hier ver in uitblinkt. Met de allerhoogste VEM van de middenvroege lijst bewijst dit ras dit ook in het PPO onderzoek. Ook dit type ras rijpt af als stay-young. De kolf is eerder rijp en krijgt een vroegheid rond FAO 220 en de plant blijft langer groen en krijgt een vroegheid van FAO 230. De tolerantie tegen droogte, builenbrand en kopbrand is ook uitmuntend voor dit ras.

Kortom: SY Dakini is een echt melktypisch snijmaisras met de allerhoogste voederwaarde en sterkste landbouwkundige eigenschappen. De middenvroege topper voor 2021! Klik hier voor informatie SA1837(SY Dakini)

SY Nomad - Landbouwkundig excellent gecombineerd met zeer hoge voederwaarde(opbrengst)

Nog nieuwer en veelbelovend is de SY Nomad. Het ras ligt in het 2e jaars onderzoek van PPO middenvroeg en belooft net als Dakini de andere middenvroege topper te worden. Het is een zelfde type en komt uit dezelfde kweeklijnen als SY Dakini en laat daarmee ook net zulke goede resultaten zien. Het verschil met SY Dakini is dat dit ras nog iets meer opbrengst heeft in zowel drogestof als VEM. Daarnaast lijkt het ras landbouwkundig als de absolute nummer 1 uit te stijgen met zelf een 9 voor tolerantie tegen builenbrand!

Kortom: SY Nomad is een echt melktypisch snijmaïs ras met de allerhoogste opbrengst en sterkste landbouwkundige eigenschappen. De veelbelovende middenvroege topper naast Dakini! Klik hier voor informatie SY Nomad

SY Glorius - Zeer massale dubbeldoelmaïs

Een uitblinkend type en een apart onderzocht bijzonder ras is SY Glorius. Dit ras is al een aantal jaar onderzocht in Belgie, Duitsland en op separaat onderzoek in NL genaamd PMO. Een onderzoek speciaal voor middenlate rassen in zuid en Zuidoost-Nederland. Het ras heeft dan ook een wat langer groeiseizoen nodig en heeft een FAO van rond de 240.
Het is een ras met de allerhoogste opbrengsten en waar een ieder op een demoveld direct naar toeloopt. Uitblinkend aan dit ras is dat de kolven, en dus het zetmeel, niet ten onder doen van de massale plant. De kolf groeit als het ware met de plant mee wat voor fantastische opbrengsten in drogestof en zetmeel zorgt. De verteerbaarheid blijft ook niet achter en is gemiddeld goed (VEM: 100).

Kortom: SY Glorius - maïs die boven elke hakselaar uitstijgt met gigantische opbrengsten in zowel drogestof als zetmeel en waar ook hard van gemolken kan worden is er maar 1 keuze: SY Glorius! Klik hier voor informatie SY Glorius