Meer-Melk-en-Mogelijkheden-Maïs

Akkerbouwzaden
Meer melk-meer mogelijkheden Powercell maisrassen bieden het

De Meer-Melk-en-Mogelijkheden-Maïs

Soms is het prettig als je wat flexibiliteit hebt in het oogsten van je maïs, liefst ook nog een ras dat droogtetolerant is, zoveel hebben de afgelopen zomers ons wel geleerd. Maar dan natuurlijk wel zonder kwaliteitsverlies en passend in elk rantsoen én met een goede bewaring.

Het schaap met de vijf poten?

Door strenge genetische selectie heeft Syngenta heeft een groeiend aantal rassen dat zich kenmerkt door zeer hoge drogestof- en VEM-opbrengsten met volop aandacht voor kwaliteit als VEM en zetmeel. Dit zijn onze zogenaamde Powercell rassen. En uw koeien zijn er nog eens dol op ook! Powercell rassen zijn smakelijk doordat de plant lang gezond blijft (stay-young) en dat is mooi meegenomen.

Wat is nu “stay young” en waar is dat goed voor? 

Powercell rassen hebben een specifiek afrijpingspatroon. De kolf bereikt immers al vroeg een hoog drogestofgehalte. En door de plantgezondheid en droogtetolerantie blijft het drogestofgehalte van de stengels en bladeren langer stabiel. Deze gaan dus niet plots versneld afrijpen (afsterven).
Ook de verteerbaarheid gaat minder achteruit dan bij gewone rassen.
Dit alles noemen we "stay young". Gevolg: oogstflexibiliteit. Het gewas kan over een langere periode worden geoogst zonder dat de voederkwaliteit achteruit gaat. En het is ook positief voor het inkuilen en de bewaring.

En hoe zit het dan met die voederwaarde?

De zeer hoge voederwaarde is vooral het resultaat van  een opmerkelijk goede celwandverteerbaarheid, waardoor veel extra energie vrijkomt. Deze rassen zorgen gemiddeld voor een 5 % hogere drogestofopbrengst en een 20 to 40 VEM /kg drogestof extra ten opzichte van andere rassen. En de vroege kolfrijpheid zorgt voor een betere zetmeelkwaliteit.
Hierdoor heeft u dus meer melk per hectare én per kg drogestof.

Voordelen Powercell-rassen:

•             Flexibel topkwaliteit oogsten, gezondere koeien, méér melk uit maïs

•             Kortom: een beter saldo per hectare én per koe.

Voor seizoen 2021 hebben we 11 Powercell rassen op de Nederlandse markt (van FAO 180 – FAO 240). Benieuwd naar onze Powercell rassen? Klik hier.

Vraag ernaar bij uw handelaar!