Rassenproef SPNA Ebelsheerd: gemiddeld 12 ton wintergerst | Syngenta Nederland

You are here

Rassenproef SPNA Ebelsheerd: gemiddeld 12 ton wintergerst

Akkerbouwzaden
05.08.2019
Hybride gerst Syngenta opbrengst tussen 12 en 13 ton in 2019

Bron: Akkerwijzer.nl

De wintergerstrassen doen het dit jaar prima. Op proefboerderij SPNA Ebelsheerd werd in een rassenproef met 13 rassen gemiddeld 12 ton/ha geoogst. De hybride rassen staan een wieldikte voor ten opzichte van de gangbare rassen.

Op 20 juli 2019 werden op de SPNA locatie Ebelsheerd 13 verschillende wintergerstrassen geoogst. Vier hybriderassen en negen standaardrassen. De oogstomstandigheden waren erg gunstig. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef bedroeg 14,8 procent. De opbrengst in de proef lag met gemiddeld 12,0 ton/ha op een zeer hoog niveau. De stand van de gerst was het hele jaar goed. Er vond geen legering plaats. Het gewas heeft geen last gehad van de droogte. Qua ziektes hebben volgens de onderzoekers van SPNA Ebelsheerd geen hevige aantastingen plaatsgevonden, die de wintergerst opbrengst negatief hebben beïnvloed.

Opbrengsten

De hybriderassen van Syngenta scoren het hoogst op het vlak van gemiddelde opbrengst per hectare. Zo realiseert SY Baracooda met 12,9 ton/ha de hoogste opbrengst, op de voet gevolgd door SY Galileoo met 12,7 ton. Wootan met 12,4 ton/ha en Jettoo met 12,0 ton/ha sluiten de hybride-rij. SY Baracooda had met 60,5 het hoogste hectolitergewicht. Het verschil met de KWS standaardrassen Kosmos en Miridian is echter minimaal. Kosmos komt uit op 12,4 ton/ha en Meridian op 12,3 ton/ha. Meridian bereikte met 59,6 het hoogste hectolitergewicht bij de standaardrassen. Kosmos en Miridian zijn daarmee de standaardrassen met de hoogste opbrengst. Quadriga van Limagrain zit daar pal achter met 12,2 ton/ha. De laagste opbrengst realiseerde het ras van Agrifirm Cassiopée met 10,5 ton.