Waarom vroege maïsrassen een uitkomst kunnen zijn | Syngenta Nederland

You are here

Waarom vroege maïsrassen een uitkomst kunnen zijn

Akkerbouwzaden
02.03.2020
waarom vroege maisrassen voor u een uitkomst kunnen zijn

 

Heeft u uw keuze voor maïszaden al gemaakt? En heeft u te maken (gehad) met de verplichte onderzaai op zand- en lössgronden?

Afgelopen seizoen was het eerste jaar van een verplicht inzaaien van een vanggewas bij de maïsteelt op zand- en lössgronden. Op ruim een derde van het areaal is geen vanggewas gezaaid (veelal veen, zavel en kleipercelen).

Daar wél een vanggewas is gezaaid, is omgerekend naar 100%:Methode vangegewas bij mais in procenten in 2019

  • 14% het vanggewas gras tegelijk met de maïs gezaaid
  • 48 % rondom kniehoogte van de maïs
  • 38% van het areaal een vanggewas ná de oogst ingezaaid. Hierbij is door de telers veelal gekozen voor iets vroegere rassen

 (Zie afbeelding links: Methode vanggewas in % maïsareaal).

 

 

Wisselende ervaringen onkruidbestrijding met grasonderzaai

De wisselende ervaringen onkruidbestrijding met grasonderzaai kunnen ook een reden zijn om te kiezen voor een inzaaien van een vanggewas na de maïsoogst. Op lichtere gronden is dan een (zeer) vroege maïs variëteit een goede keuze, omdat de kans groter is dat in september de maïs goed is afgerijpt en u nog op tijd bent voor de gras uitzaai na de oogst.

De laatste jaren zet Syngenta sterk in op de veredeling van de vroege rassen. Het opbrengstniveau van de vroege rassen wordt steeds kleiner tegenover de opbrengst van de latere rassen. Kiezen voor nieuwe vroege Syngenta rassen geeft u dus een stuk meer zekerheid over goede opbrengsten gekoppeld aan de gewenste kwaliteit.

Nieuwe vroege maïsrassen

Syngenta heeft dit jaar een nieuw ultra-vroeg ras: SY Actual (S190-200). In het vroege segment zijn opgenomen de nieuwe hybrides SY Calo (S210 K200) en SY Abelardo (S200), stuk voor stuk rassen die sterk presteren in VEM- en zetmeelgehalten.
SY Actual en SY Abelardo zijn zelfs twee telgen uit onze Powercell familie: goede zetmeelgehalten en verteerbaarheid gegarandeerd.

Vijf vroege Syngenta-rassen op de aanbevelende rassenlijsten

Op de aanbevelende rassenlijsten in het vroege segment kunnen we dit jaar SY Milkytop (S215-K220), SY Rotango (S200-K210) , SY Skandik (S215-K210) , SY Talisman (S210 K210) en SY Telias (S220-K225) noteren. Rassen die opbrengst koppelen met goede voerderwaarden en niet onbelangrijk, betrouwbaar jaar na jaar! 

Met deze rassen hoeft u in het vroege segment u geen zorgen te maken over de opbrengst van uw maïspercelen, VEM en zetmeelgehalten van uw snijmaïskuil.

Builenbrand en maïskopbrand toleranties 

Mooi meegenomen is dat SY Telias en SY Skandik ook nog eens goede toleranties hebben voor builenbrand en maïskopbrand.  Deze rassen zijn ook geschikt voor uitzaai op met kopbrand besmette percelen. (CSAR/PPO Rassenbulletin 2020).

Maïszaadbehandelingen

Kiezen voor de beste rassen is ook kiezen voor de beste maïszaadbehandelingen! Syngenta ontwikkelt zijn eigen zaaizaadontsmettingen, daarom kunnen we u de beste producten aanbieden op uw maïszaad. Om uw jonge kiemende maïsplanten te beschermen brengt Syngenta twee nieuwe PACK –zaaizaadbehandelingen op de markt: 

  • PACK + vogelafweer

Deze PACK + vogelafweer bevat de producten Maxim®Quattro, Vibrance® en Korit®420 FS. Deze maïszaadbehandeling zorgt voor een optimale bescherming tegen kiemschimmels, Rhizoctonia en vogelvraat.

  • PACK + insect control

Deze PACK + insect control bevat de producten Maxim Quattro, Vibrance en FORCE®20 CS. Deze maïszaadbehandeling zorgt voor een optimale bescherming tegen kiemschimmels, Rhizoctonia en ritnaaldenschade*. (*Syngenta adviseert voor een optimale werking tegen ritnaalden niet dieper te zaaien dat 3 cm). Wees er dus snel bij en profiteer van deze vroege rassen met PACK+ vogelafweer of PACK + Insect control!

Veilig omgaan met behandeld zaaizaad

Omdat u het beste voorzichtig omspringt met behandelde zaden die behandeld zijn met Pack + Vogelafweer of met Pack + Insect Control. Raden wij u aan de instructies zorgvuldig te lezen. Denk aan uw veiligheid en maak er gebruik van!  Klik voor meer info veilig omgaan met behandelde zaden.