You are here

Callisto niet in Sorghum en niet in na-opkomst vlas

Algemeen
11.04.2018
Geen Callisto in Sorghum toepassen

Toepassing Callisto in vlas:

Bij Callisto was door een derdenuitbreiding, de na-opkomst toepassing in vlas van 0,1-0,2 l/ha (maximaal 3 keer toepassen) opgenomen op het etiket. Wij raden u met klem aan Callisto NOOIT na opkomst toe te passen in vlas, daar dit forse schade kan geven. Inmiddels is bij het W5 gebruiksvoorschrift de na-opkomst toepassing verwijderd, maar op het W4 etiket staat deze nog. Voor telers die Callisto in vlas willen toepassen bestaat er nog steeds een mogelijkheid volgens het nieuwste etiket. De toepassing valt dan onder voor-opkomst toepassing in vezelgewassen. Er mag dan maximaal 1 ltr per hectare worden toegepast VOOR opkomst gespoten, in een eenmalige toepassing.

Toepassing Callisto in Sorghum:

Ook voor Sorghum geldt dat door een derdenuitbreiding een na-opkomst bespuiting voor Sorghum is opgenomen op het Callisto-etiket.Op basis van ervaringen uit andere landen raden wij u dringend aan GEEN Callisto bespuiting in sorghum uit te voeren. Sorghum is fysiologisch nauwer verwant aan onkruidgrassen zoals hanepoot dan aan maïs. Toepassing van mesotrione (Callisto) kan hierdoor ernstige gewasschade geven.

Wij zullen bij het Ctgb een verzoek indienen Sorghum te schrappen uit de toelating en gaan er vanuit dat we voor het seizoen 2019 een etiketaanpassing hebben.

Let op: voor alle toepassingen verkregen door een “derdenuitbreiding” zoals op het etiket vermeld, geldt dat er voor deze uitbreiding geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek is uitgevoerd. Syngenta heeft deze toepassing dus niet onderzocht en kan u daarom geen sluitend advies geven. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.