Drie teeltinnovaties beloond | Syngenta Nederland

You are here

Drie teeltinnovaties beloond

Gewasbescherming
01.12.2016
Winnaars Innovatiefonds 2016

Op woensdag 30 november 2016 heeft het Innovatiefonds voor telers de winnende innovaties van het najaar 2016 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar Henk Pol met zijn werkgang ondergronds strokenploegen. Het behoud van organische stoffen en minder uitspoelen van nutriënten overtuigden de jury om deze innovatie tot winnaar uit te roepen.

De ingezonden innovaties zijn beoordeeld op de mate van innovatie, implementeerbaarheid, verbetering van productie, innovatief vermogen en de inbreng van de ondernemer.Het Innovatiefonds voor telers heeft uit inzendingen drie innovatieve ideeën van telers beloond met een financiële stimulans.

Ondergronds strokenploegen

De eerste prijs van € 3.000,- ging naar Henk Pol met zijn werkgang ondergronds strokenploegen. Door 10 cm onder het maaiveld stroken te ploegen loopt een teler minder risico bij de maïsteelt. “Maïs wordt weerbaarder, blijft langer droog bij extreem nat weer en de draagkracht bij oogst is aanzienlijk beter”, aldus Henk Pol. “Ook zorgt deze werkgang ervoor dat er minder nutriënten uitspoelen en organische stoffen behouden worden. Hiermee bespaar je organische stof en is er meer bodemleven door minder structuurschade.”

Introductie zoete bataatteelt in Nederland

De tweede winnende innovatie komt van Joep van de Bool uit Neer. Met het ontwikkelen van de zoete bataatteelt in Nederland is Joep geselecteerd door de jury. “Alle zoete bataat die in Nederland verkrijgbaar is, wordt geïmporteerd uit het buitenland. In West-Europa en Nederland is het product erg populair geworden”, vertelt Joep van de Bool. “Wij hebben in 2014 op kleine schaal geëxperimenteerd met het telen van de zoete bataat in Nederland. Na dit succes hebben we onze proef in 2016 vergroot.” Met de financiële stimulans wil Joep van de Bool de teelt van de zoete bataat doorontwikkelen. Hij won hiermee € 2.000,-. Ook won hij de publieksprijs van € 750,-.

Toekomstgerichte teeltoptimalisatie boomkwekerij

Stefan Even van Boomkwekerij Even uit Sinderen won de derde prijs van € 1.000,-. Door werkgangen in de teelt van solitaire heesters en bomen te combineren wil hij de teelt verduurzamen. “Dit willen we realiseren door een zitmaaier om te bouwen tot een multifunctionele machine voor de duurzame teelt met grasbanen”, aldus Stefan Even. “Deze machine moet, naast het maaien, onkruid bestrijden en kunstmest strooien. Op deze wijze worden drie werkgangen in één handeling uitgevoerd. Dit bespaart kosten en arbeid.”

Ook in 2017 kunnen agrarische ondernemers hun innovaties indienen op www.innovatiefondsvoortelers.nl. De volgende openstelling loopt tot 15 mei 2017.