Hoe om te gaan met kleiner middelenpakket | Syngenta Nederland

You are here

Hoe om te gaan met kleiner middelenpakket

Gewasbescherming
10.02.2020
Het belangrijkste is om goed te weten waar je in het gewas wilt zijn om hier vervolgens de spuitdop op aan te passen.

Hoe werken gewasbeschermingsmiddelen? De sector heeft steeds minder middelen tot zijn beschikking. Waarom is dat en hoe moeten we hiermee omgaan? Deze vragen kwamen aan de orde tijdens de vierde cursusdag van de Agricultural Sprayer Academy (ASA)* bij Syngenta in Enkhuizen. 

De bijeenkomst werd afgetrapt met een zeer actueel onderwerp. Er zijn namelijk steeds minder gewasbeschermingsmiddelen (GBM) beschikbaar in de landbouw. Voor de middelen die nog overblijven, gelden steeds strengere toepassingsnormen.

Jelle Westerlaken (Crop Advisor Arable) van Syngenta vertelt tijdens de cursusdag over de verschillende toegestane spuitdoppen en geeft advies en uitleg over hoe je moet omgaan met het spuiten van de gewassen. Het belangrijkste volgens Westerlaken is:

Goed te weten waar je in het gewas wilt zijn om hier vervolgens de spuitdop op aan te passen 

Wil je bijvoorbeeld boven in het gewas zijn of juist onderin? Dat is belangrijk om te weten voor de doppenkeuze. Op de foto hierboven ziet u Jelle Westerlaken samen met  Rory Hannam (Hybrid Cereal & Adjacent Technology Trialist) in actie bij een spuitdemo op Westmaas in september 2019.

Ritnaaldenbestrijding
Hans Buikema (Crop Advisor Arable) van Syngenta zoomt vervolgens in op het actuele probleem met ritnaalden. Na het wegvallen van Mocap en Actara wordt de ritnaaldenbestrijding in het aankomende aardappelseizoen een uitdaging. Ritnaalden zijn de larven van de kniptor en blijven 3 tot 5 seizoenen in de bodem voordat ze zich verpoppen. Door het wegvallen van GBM wordt de larvenpopulatie steeds minder onderdrukt. Een gevolg is dat er zelfs in het eerste jaar na het scheuren van grasland al aantastingen door ritnaalden gevonden worden. Normaal gesproken was dat pas het geval in het tweede jaar nadat het grasland gescheurd is.

Nemathorin blijft over als geschikt middel voor de ritnaaldenbestrijding. De werking en toepassing van het middel werd uitbundig besproken tijdens de cursus. Voor een betere werking is het bijvoorbeeld belangrijk dat tijdens de rijentoepassing het middel breed gestrooid wordt in de rug en niet als een smal streepje in de rij.  

Toekomstmuziek
Syngenta is ook bezig met gewasbescherming van de toekomst. Een lopend project betreft de RNAi-technologie waarmee insecten zeer selectief bestreden kunnen worden. De technologie maakt het mogelijk om alleen 1 specifiek insect te bestrijden. Er zijn al proeven gedaan waaruit blijkt dat RNAi-technologie werkt. Voor de praktijk in de open teelt is het nog toekomstmuziek, aangezien het dan op grote schaal geproduceerd moet worden. Ook de toepassingsmethode op grote schaal is nog een vraagstuk.

Tot slot vertelt Joep Boon (Zaadveredelaar) over de zaadveredeling bij Syngenta. Eén van de ontwikkelingen die aan de orde komt is bloemkool die niet meer verkleurt onder zonlicht. Deze blijft dus altijd wit.

Meer weten over de ASA of op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk op www.gezondtelen.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

* ASA is een trainingsprogramma, opgericht door Boerenbusiness (in samenwerking met Syngenta en Bayer CropScience), om de kennis en expertise over gewasbescherming te vergroten. De organisaties verwachten dat er op termijn een schaarste zal ontstaan in de mogelijkheden om gewassen gezond te houden. De ASA moet telers daarop voorbereiden.