Wie teelt de schoonste aardappel? | Syngenta Nederland

You are here

Wie teelt de schoonste aardappel?

Gewasbescherming
29.11.2016
Beste Gewasbeschermer 2016
Beste Gewasbeschermer 2016

Boerderij zocht voor de wedstrijd 'Beste Gewasbeschermer 2016' de teler die de schoonste fritesaardappel teelt. Dat geldt in de breedste zin van het woord: de teler die de minste hoeveelheid gewasbeschemingsmiddel of milieubelastingspunten per kilo aardappelen nodig heeft. Maar die ook het meest verantwoord omgaat met de middelen op het veld en op het erf, aandacht heeft voor biodiversiteit en communicatie met de omgeving hoog in het vaandel heeft staan.

Chemische gewasbescherming staat onder grote maatschappelijke druk . Toepassing van de juiste middelen, op het correcte tijdstip, geïntegreerd en met oog voor de omgeving (water, omwonenden, bijen en nuttige insecten) zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden. Alleen zo behouden we een goed middelenpakket voor de toekomst.

Uit alle aanmeldingen is een top 5 geselecteerd op basis van opbrengst en middelengebruik. Delphy heet op deze bedrijven een proefrooiing en opbrengstcheck gedaan. De 5 genomineerde telers hebben ook bezoek gehad van een deskundige jury, die op 22 en 23 november de telers heeft beoordeeld. Na zorgvuldig beraad hebben de juryleden de eerste en tweede plaats bepaald.

Op donderdag 15 december zal juryvoorzitter Jan Bouwman, Head Stewardship en Sustainable Agriculture bij Syngenta, de prijzen uitreiken aan de winnaars tijdens het symposium ‘Grond om te boeren’. De genomineerden maken kans op een reis naar Canada, een drone t.w.v. €1200 en een Heliosec t.w.v. €5000.